Claes Hemberg – Inte längre sparekonom på Avanza


För 20 år sedan började Claes Hemberg på Avanza och under lång tid har han varit ”Mr Sparekonom” med hela Sverige. Han har skrivit böcker om sparande, blivit intervjuad i media som expert, kommenterat sparformer via bloggen på Avanza och har en rad förtroendeuppdrag inom olika stiftelser. Nu har han sagt upp sig från Avanza och kommer lämna finansvärlden bakom sig.

Känd – Uppmärksammad – Belönad

Till stor sannolikhet har Claes Hemberg länge varit den mest kända rådgivaren i Sverige inom privatekonomi. Ett tecken på detta var 2012 då han vann ”Årets väckarklocka”. Ett pris som skapats av tidningen Privata Affärer för att uppmärksamma personer som verkligen gör skillnad inom det privatekonomiska området.

Bakgrunden var att han tog initiativet till en twitterkampanj, #sägdinränta. Målet var att få fler att börja prata om räntor och jämföra sig mot andra. Allt för att sätta hårdare press på bankerna som han ofta kritiserar gällande deras höga räntor i förhållande till reporäntan.

Även 2016 och 2017 fick han utmärkelser. Dessa år blev han utnämnd till ”landets främste privatekonomiske kommentator” av reklambyrån Hallvarsson & Hallvarsson. Samma år fick han även ”Årets upprop” av Privata Affärer då han kämpade emot skattehöjningen på ISK-kontot.

Skarp kritik under 2017

Även om vissa enstaka personer ibland kritiserat Hemberg under åren så bör kritiken som kom under hösten 2017 vara en av de större kritikerstormar han utsatts för. När allt fler började intressera sig för kryptovalutor valde även Hemberg att skriva om ämnet. Men på ett ovanligt raljerande sätt.

Bland annat skrev han att det inte fanns någon användning för Bitcoin och att han lika gärna ”kunde investera i körsbärskärnor”. Just det citatet snappades blixtsnabbt upp av media och refererades både av exempelvis SvD och Aftonbladet.

I kommentarerna på hans blogg fanns både de som höll med honom och de som ansåg att hans analys var helt fel. Men framförallt fanns där en trogen läsarskara som visade en viss irritation över att Hemberg valde att raljera över en teknologi som många experter ansåg vara en del av framtiden.

Går vidare – men i samma fotspår

När det blev offentligt att Hemberg skulle lämna Avanza var ett flertal tidningar snabba att skriva om det och den stående frågan var ”vad skulle han göra nu?”.

På frågan svarar han att han vill göra samma sak som förr – men på ett helt annat område. Det han syftar på är att han varit med hos Avanza under tiden som digitaliseringen underlättat extremt för småsparare att få tillgång till olika sparalternativ. Bland annat är det nu mycket enkelt att köpa aktier, fonder och öppna ISK på nätet. Något som var betydligt mer omständligt när han började.

Han har varit med och gjort något som ”påverkat många” och det är vad han vill fortsätta med. Han vill vara med och förändra men ”inte inom bankvärlden”. Inom den marknaden har han gjort sitt. Men han lyfter upp den tekniska utvecklingen och hur den har förändrats över tid. Eventuellt kan det bli något projekt med teknisk inriktning som han låter sig engageras i. Chansen att det är blockkedjeteknik anses nog däremot vara låg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

93 − = 90