Privatlånet billigare än bolånet? Märklig lånesituation


Tänkande man [3D] lutar sig mot ett frågeteckenDen låneform som är billigast att använda sig av är bolån. Detta eftersom ett boende är en mycket stor säkerhet för banken vilket gör att de tar en mindre risk. Men lägre risk kan de även ge en lägre ränta.

Detta kan ställas mot privatlån där den som lånar inte behöver någon säkerhet. Men i gengäld betyder detta att räntan blir högre. Generellt är ränta på privatlån dubbelt så hög som bolån (eller mer). Men sidan Sverigekontanter.se har lyft fram något udda på lånemarknaden. Det går (rent teoretiskt) att få lägre lån på ett privatlån än på ett bolån.

I sin recension av Advisa visar de att företaget som lägst erbjuder 1,95%. Detta kan ställas mot ett bolån hos Skandiabanken som har som ordinarie boränta på 1,96%.

Rent teoretiskt skulle det alltså kunna gå att få en lägre ränta på privatlånet än bolånet.

Men det är enbart rent teoretiskt.

För att få lägsta räntan på ett privatlån krävs det att man har en mycket bra kreditvärdighet och betalningsförmåga. Dessutom knappast några andra lån som belastar ekonomin. En person som har denna ekonomi och därmed kan få lägsta räntan via Advisa kommer till stor sannolikhet inte få listräntan hos Skandia.

Men teoretiskt finns chansen.

Orsaken är att Advisa (eller rättare sagt de banker som Advisa samarbetar med) ser på en persons hela ekonomi för att avgöra räntenivån. Det är då framförallt inkomst och andra lån. Detta medan Skandiabanken främst ser på lånets storlek, belåningsgraden på huset, om engagemang finns i banken och om det är en eller två personer som lånar. Självklart ser de även på ekonomin men inte enligt deras räntesnurra på hemsidan.

Det är alltså olika saker som bankerna primärt tittar på just för att sätta räntan. Chansen att detta scenario skulle uppkomma kännas minimalt. Men trots allt är det en historisk punkt som inte (vad vi vet) uppkommit på lånemarknaden tidgare.

Fler underligheter

Det märkliga är inte bara att privatlånet kan ge en lägre ränta än vad bolånet gör.

Det är även märkligt att det enbart är en enda låneförmedlare som erbjuder denna låga ränta. Advisa erbjuder lån från 1,95% medan Lendo, Freedom Finance, Myloan, Pengino m.fl erbjuder lån från 3,25/3,50%. Det är en mycket stor skillnad på 1,95% och 3,5% och frågan blir hur det kommer sig att ett enda kreditbolag kan erbjuda en så extremt mycket lägre ränta. En ränta som till och med går under boräntan. Vilken bank är det som enbart samarbetar med Advisa och som har marknadens lägsta ränta på privatlån – utan att marknadsföra detta själv.

Ett svar på “Privatlånet billigare än bolånet? Märklig lånesituation”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 + 8 =