Skapar omstartslån bättre ekonomi?

Låna pengar för omstart

Flera banker erbjuder en låneform som kallas för omstartslån. Ofta presenteras dessa med att lånet kan tecknas av personer som vill få en omstart i sin ekonomi. Men ger dessa lån bättre ekonomiska förutsättningar – eller blir det ett sätt att skjuta upp det verkliga problemet?

Många personer som har flera kreditkortsskulder, ett par snabblån samt dyra delbetalningar tecknar så kallade omstartslån. De vill få en omstart i sin ekonomi och tar ”hjälpen” som bankerna erbjuder via detta lånealternativ. För vissa är det räddningen – för andra precis tvärtom.

Vad är omstartslån?

Ett omstartslån är ett större lån som tecknas för att lösa alla övriga skulder. Det finns till och med omstartslån som kan tecknas trots skuld hos Kronofogden. De olika alternativen kan delas in i två kategorier.

  • Med säkerhet

Belåna din bostad och använd pengarna till att lösa dina lån och skulder. Eftersom bolån generellt har låg räntenivå kan din totala månadskostnad bli betydligt lägre än innan. Dessutom kan bolån ha en amorteringstid på 50 år vilket gör att bara en mindre summa behöver amorteras varje månad.

  • Utan säkerhet

Ett omstartslån utan säkerhet är samma sak som ett privatlån. Personen räknar ihop den totala summan för sina skulder och tecknar sedan detta större privatlån för att lösa alla mindre. Det ger visserligen högre ränta än med ett bolån men troligtvis både lägre ränta, och längre amorteringstid, än de skulder som personen redan hade.

Hjälp med omstartslån

Fördelar

Den stora fördelen med denna låneform är den lägre månadskostnaden som uppstår. En person som har flera små, och dyra, skulder kanske betalar 5000 kronor per månad för dessa. Detta medan ett omstartslån, på totala summan av alla skulder, exempelvis kan skapa en månadskostnad på 2200 kronor. Orsaken till detta är lägre ränta men framförallt längre amorteringstid.

För personer som har svårt att få ihop sin månadsbudget kan omstartslån vara en smidig lösning för att stabilisera sin ekonomi.

Nackdelar

Den största nackdelen med omstartslån är att det verkliga problemet kanske inte är löst. Av vilken anledning har personen tecknat flera kreditkort, flera snabblån och utöver detta privatlån? Varför stoppades inte konsumtionen och varför eftersöktes inte hjälp av kommunens budget- och skuldrådgivare?

Alla kan ha otur i livet och komma i situationer där ett lån krävs för att komma vidare. Men allt för många ser lån som en väg framåt för att kunna konsumera mera. Det används för att köpa vinterkläder till barnen, sommarens semester och julklapparna på vintern.

Om beteendet finns kvar kan ett omstartslån till och med försämra situationen. Personen får mer pengar över varje månad som direkt går till konsumtion. Allt för många lever därmed vidare med gamla vanor och vänjer sig snabbt med de extra tusenlapparna.

Problemet är inte löst utan bara skjuten på framtiden. Många väljer till och med att utnyttja den lägre månadskostnaden till att låna ännu mer pengar. I detta exempel skulle personen kunna låna mer än dubbelt så mycket och ändå ha samma månadskostnad som innan. Så istället för att få en omstart med lägre månadskostnad och succesivt mindre skuld blir skuldberget dubblerat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

+ 4 = 6