Vilket privatlån är billigast?


Det finns många kreditbolag som anger att de erbjuder sina kunder ”låg ränta” eller ”en ränta som tål att jämföras”. Vissa marknadsför att låntagarna i genomsnitt ”sänker sin månadskostnad med 2000kr”. Det kan tycka som att alla har den lägsta räntan. Vilket lån är då egentligen billigast? Det viktigaste är att du jämför billigaste privatlånen och ställer effektiv ränta och kapitalkostnad mot varandra.

Jämför privatlån med samma belopp och amorteringstid

Genom att ansöka om lån hos flera olika långivare går det lätt att jämföra vilka räntenivåer som ges. Men det viktiga är att titta på den effektiva räntan vilket inte sällan presenteras med mindre stil än räntesatsen.

Det är nämligen inte ovanligt att ett lån med exempelvis 12 % i ränta är billigare än ett lån med 10 % i ränta. Orsaken är att en del lån både har uppläggningsavgift och aviavgifter medan andra är helt utan kostnader utöver räntan.

Enklast sättet att därför att titta på den effektiva räntan (som lånebolagen måste ange enligt lag). Jämförs flera privatlån på exakt samma lånebelopp och samma amorteringstid kommer lånet som har lägst effektiv ränta även vara det billigaste att ha.

Jämför privatlån med olika belopp eller amorteringstid

I det fall som ansökan sker på olika belopp, eller olika amorteringstid, hos kreditbolagen blir effektiv ränta missvisande. Två lån med exakt samma effektiva ränta kan nämligen kosta olika mycket över hela lånetiden. Detta eftersom man betalar en mindre totalkostnad (kapitalkostnad) över exempelvis ett år än tre år.

Det är alltså viktigt att inte utgå från den effektiva räntan om flera olika privatlån ställs mot varandra och lånebeloppet och/eller amorteringstiden är olika. I detta fall måste man istället titta på kapitalkostnaden. Med andra ord det totala beloppet som lånet kostar under hela löptiden.

Ett lån med 2 300 kr i kapitalkostnad är ju uppenbarligen billigare än ett lån med 2 800 kr i kapitalkostnad. Detta oavsett effektiv ränta, lånebelopp eller amorteringstid.

Räkna på månadskostnaden

Utgå aldrig från månadskostnaden

Månadskostnaden är vad lånebolagen främst brukar lyfta fram när de marknadsför lån. Självklart behöver man förhålla sig till den då denna summa är avgörande för hur mycket man kan betala per månad. Men månadskostnaden har INGET att göra med vad lånet kostar.

Oavsett lånebelopp så går det att få en låg månadskostnad eftersom detta lätt ändras genom att välja en längre amorteringstid. Det kan då upplevas som att lånet är ”billigt” men istället blir det precis tvärtom. Ju längre amorteringstid som väljs desto lägre månadskostnad men desto högre kapitalkostnad.

  1. Vid lika belopp och amorteringstid – Jämför effektiv ränta
  2. Vid olika belopp och/eller amorteringstid – Jämför kapitalkostnaden

Det är vägen till det billigaste privatlånet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

86 + = 95