Välja rätt typ av Kreditkort


Precis lika viktigt som det är att jämföra banker när bolån eller privatlån ska tecknas så är det att jämföra kreditkort innan man bestämmer sig för vilket kort som ska användas. Trots det är det väldigt många som av ”bara farten” väljer sin banks kreditkort. Detta trots att man kan spara tusenlappar på att välja ett kreditkort som passar de behov och konsumtionsmönster man har.

Läs mer om vad man bör tänka på när kreditkort jämförs här.

Bensinkort, Resekort eller Matkort?

En av de sakerna man främst bör fundera över i valet av kreditkort är vilket konsumtionsmönster som man har. De flesta kreditkort ger återbäring på allt man handlar med kortet men vissa är specialiserade på en viss bransch.

Ett klassiskt ”Bensinkort” är kortet från OK/Q8. De ger 2% återbäring på allt som handlas från någon av deras bensinstationer – men även villaolja och andra hemkörda produkter. Utöver det ger de 1% i återbäring på allts om handlas i övriga affärer.

Fördelar med Kreditkort

  • Kontroll

Allt för många upplever att pengarna bara ”försvinner”. Det handlar främst om att man inte har kontroll. Med ett kreditkort samlas hela månadens utgifter på en och samma faktura. Med tydlig specifikation blir det enklare att se hur inkomsten fördelas under månaden.

  • Återbäring

Detta har blivit en av de riktigt stora fördelarna med kreditkort. Orsaken är att återbäring väldigt ofta blir större än kostnaden för kortet. Det blir därmed en ekonomisk fördel att handla med kortet. Nu skiljer sig visserligen månadsavgiften men de flesta ligger på ca 25kr månaden. Flera kort ger 1% i återbäring vilket betyder att man enbart behöver handla för 2500kr för att återbäringen ska täcka kostnaden. Allt därutöver gör att man går plus på kortet.

  • Flexibel betalningslösning

Tack vare att många kreditkort har räntefria dagar är det enkelt att skjuta upp betalningen 1-2 månader om man inte har möjlighet att betala. Detta alltså utan att det kostar något extra i ränta. Utöver det går det även att välja att betala enbart en del av fakturan och vänta med att betala resterande under flera månader. Det skapar visserligen en ränteutgift (efter den räntefria perioden) men relativt låg. Det är möjligt att få årsräntor under 10% på kreditkort.

Betalkort eller Kreditkort

Collector Easyliving Kreditkort 3st [2]I och med att det är säkrare, enklare och snabbare att betala med kort väljer nästan alla svenskar att ha minst ett kort att betala med. Frågan är bara om man ska välja betalkort eller kreditkort. Det finns fördelar och nackdelar med de bägge.

Betalkort betyder att betalningen dras direkt från personens konto som är knuten till kortet. Den som har 2000kr på kontot kommer därmed aldrig att kunna handla för mer än så.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

+ 18 = 19