Välja rätt kreditkort med bonus

Kreditkort med bonus

Genom att välja ett kreditkort med bonus går det att tjäna pengar bara genom att använda kreditkortet i vardagen. Handla som vanligt och få pengar tillbaka varje månad. Men granska villkoren för det är inte säkert att bonus är bästa vägen att gå för att få ut mest av kortet.

  1. Vilka begränsningar finns för bonus?

Att exempelvis få 1% på alla inköp innebär en stor bonus över ett år. Handla med kortet för 10 000 kr varje månad och få 1200 kr tillbaka på ett år. Men se upp med begränsningar som finns.

En begränsning kan vara att man maximalt får tjäna ett specifikt antal poäng per månad eller per år. Det kan även finnas begränsningar som säger var bonus ges. Här kan bensinkort visas som ett tydligt exempel. De flesta bensinkort ger ”bonus på alla inköp” men med begränsningen att det inte ger bonus på konkurrerande kedjor.

  1. Hur betalas bonus på kreditkortet ut?

Att få en hög bonus kan vara lockande. Men man bör även se på hur bonusen betalas ut. Det kan exempelvis vara poäng som sedan används för att köpa saker i en speciell webbshop. Är varorna i webbshoppen dyra kommer därmed poängen i realitet bli mindre värda.

Ett alternativ är att ge valmöjlighet. Så sker exempelvis hos OKQ8, som många anser vara det bästa bensinkortet. Bonusen som tjänas in kan växlas mot kontanter på valfri bemannad bensinstation. Men om checken istället används för att köpa saker eller bensin hos just dem blir den dubbelt så mycket värd.

Bensinkort med bonus

  1. Hur hög är årsavgiften?

Har kreditkortet en årsavgift? Beräknar du tjäna på bonusen ändå eller ”äter” årsavgiften upp intjänad bonus? Beräknar du tjäna 1200 kr under ett år på bonusen och sedan får betala 399 kr för kortet försvinner en tredjedel av förtjänsten.

  1. Är det bättre med rabatt?

I räkneexemplet ovan visas att ett kort med 1% i bonus ger 1200 kr tillbaka varje år. Detta förutsatt att man handlar för i snitt 10 000 kr per månad. Detta ska ställas mot rabatter som man kan få via kreditkort utan bonus men med höga rabatter.

Här kan re:member kortet tas upp som ett exempel. De som äger detta kort får tillgång till rabatter hos över 200 butiker online. Bland dessa finns exempelvis Hotels.com, Bokus, Apoteket och Outnorth. När detta skrivs så ger kortet 5% eller 10% hos Hotels.com. Bokas semesterns hotellnätter för 10 000 kr ges alltså en rabatt på 500 eller 1 000 kr.

Redan efter detta köp är man i nivå med vad ett bra bonuskreditkort ger – per år. När sedan julklappar, mat, kläder och annat köps med rabatt kan kortet ge betydligt mer förtjänst än vad som går att få med bonus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

+ 30 = 37