Vad menas med överodds?

Betting på fotboll

Inom betting, poker och casino används ibland begreppet överodds. Framförallt sker det inom betting. Kortfattat handlar det om att oddset är på spelarens sida och att man därmed rent statistiskt vinner i längden. Det visas enkelt med ett exempel från en fotbollsmatch.

Oddsen för hemmavinst är 3.0, oavgjort 3.0 och bortavinst 3.1. I detta fall kan spelaren riskfritt spela på samtliga tre alternativ. Blir det hemmavinst eller oavgjort kommer spelaren att få tillbaka hela insatsen. Blir det istället bortavinst sker en vinst. I detta fall har matchen ett överodds.

Just i detta exempel var oddset relativt lika på de tre alternativen men det behöver inte vara så. Är oddsen olika höga får detta kompenseras med olika stora insatser.

Aldrig som standard

Ett spelbolag erbjuder aldrig överodds på de matcher som spelarna kan spela på. Det av den självklara orsaken att de statistiskt skulle förlora på att erbjuda spel på dessa matcher. De som vill spela på överodds måste därmed oftast kombinera spel från olika spelbolag.

Ett exempel är om det erbjuds spel på en tennismatch och denna match går att spela på hos två spelbolag samtidigt. Hos spelbolag X är oddsen 2,1 mot 1,8 medan det hos spelbolaget Y är 2,02 mot 1,95. Spelaren väljer nu att spela 1000 kr på hemmavinst för 2,1 i odds hos spelbolag X. Direkt efteråt satsas 1 077 kr på bortavinst på odds 1,95 hos spelbolag Y. Det skulle medföra att total insats är 2 077kr.

Blir det hemmavinst får spelaren 2 100 kr och därmed en vinst på 23kr.

Blir det bortavinst får spelaren 2 100,15 kr och därmed en vinst på 15 öre.

I detta fall är det alltså en möjlighet att spela till överodds även om vinsten inte kan beräknas bli så stor.

Små vinster – med viss risk

Som exemplet visar ovan krävs det relativt stora insatser för att göra små vinster. När det går att hitta överodds på betting handlar det oftast om just denna kombination. Man bör ändå inte lägga in för stora summor per gång. Det finns nämligen en viss risk. Ett spelbolag har ”rätten” att utan förvarning stryka en match och ge tillbaka insatserna.

Det kan handla om att de anar spelsyndikat eller liknande. Risken finns därmed att man spelat stora summor på överodds och kombinerat spel hos flera spelbolag – varpå ett av spelbolaget annullerar ett spel – i sådant fall är man inte säkrad vinst eftersom ett spel försvann och man kan därmed förlora insatser hos de andra spelbolagen (dvs om det strukna resultatet är det som blir vinnande).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

38 − = 32