Tjäna pengar på aktier


Många tror att det är svårt och riskfyllt att handla med aktier. Sanningen är att det inte alls är så svårt när man väl har läst på lite och kommit igång, hur hög risk man vill ta bestämmer man själv.

Naturligtvis finns det högriskaktier som kan ge mycket pengar snabbt men där man riskerar att istället förlora sin investering – och det kan gå väldigt snabbt. Väljer man dock att investera i aktier på lång sikt hos storbolag med lång tradition är det ett av de mest säkra sätten som finns att få sina sparpengar att växa.

Innan internets genombrott var det mycket mer besvärligt att handla med aktier. Framförallt kostade det mer eftersom konkurrensen var mindre. Nu när i stort sett all aktiehandel sker på nätet har det blivit så enkelt att så gott som alla kan klara av det. Det är också bekvämt att enkelt kunna följa utvecklingen på sin investering och snabbt kunna handla om det skulle behövas.

Idag finns det en rad olika företag som låter dig handla med aktier på nätet. Det kan löna sig att jämföra priser och villkor mellan de olika företagen. En del handlare, som CMC Markets, erbjuder nya kunder att först få testa med ett demokonto. Det är ett bra sätt att först testa för att se om just det här företagets hemsida och tjänster passar dig.

Vad tjänar man på

Att spara sina pengar i aktier är ingen quick fix utan det är någonting man gör som en långvarig investering. Den som lär sig hur man köper aktier kommer att ha ett säkert sätt att få sina pengar att växa över tid.

Tänk även på avkastningen, många tänker i banor på att man måste sälja och köpa för att tjäna pengar, men grejen med aktier och det man tjänar pengar på är kanske inte i första hand vinsten när man säljer utan avkastningen.

Avkastning är det som ett bolags aktieägare varje år får tillbaka som utdelning på sitt aktieinnehav. Det kan antingen tas ut och spenderas eller så väljer man att återinvestera och får sitt aktiekapital att växa ytterligare.

Aktie eller fond

En del kanske tycker att det känns för svårt att handla med aktier och satsar på att sätta sina pengar i fonder. Då köper man en andel i en fond där en förvaltare i sin tur handlar med aktier. Fördelen med fonder är att du enklare kan ta del av flera olika aktiers utveckling utan att själv behöva vara så insatt.

Nackdelen är att du ofta, dock inte alltid, får betala en avgift för att investera i fonden plus att du själv inte har någon kontroll på vilka aktier som det handlas med. Därför tycker många att det är bättre att handla med aktier direkt.

Generellt kan man säga att finns det ett genuint intresse för att handla med aktier, dvs att också lägga ned tid och energi på aktiehandel så kan man med fördel satsa på det. Om man dock inte är speciellt intresserad av själva handeln utan i första hand vill få sitt sparkapital att öka långsiktigt utan att lägga för mycket energi på det så passar fonder, och då indexfonder, troligen bäst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

41 − = 39