Tjäna pengar – när datorn inte används

Mining av kryptovaluta

Har du tänkt på hur många timmar som din dator står påslagen men då du inte använder den. Timmar då datorkraften inte utnyttjas. Varför inte utnyttja datorns arbetsstyrka dygnet runt – och få betalt för det?

Att dela med sig av sin datorkraft är inte något nytt. Det har skett under många år men då främst ur ett forskningssyfte. I detta fall har frivilliga kunnat koppla upp sina datorer mot en stor server och därmed tillfört datorkraft genom att uträkningar har kunnat ske på många datorer samtidigt. På detta sätt har avancerade uträkningar och tester kunnat genomföras snabbare än om enbart en enda dator använts.

De som varit med och tillfört datorkraft har oftast inte fått något för detta utan man har gjort det i välvilja mot det projekt man stöttat. Med kryptovalutor har det öppnats fler vägar till att använda den ”överblivna” datorkraften. Nu kopplar många upp sig och tillför sin datorkraft mot nätverk som därmed gör mining.

Nätverkets överlevnad

Kryptovalutor bygger helt och hållet på uträkningar inom ett nätverk. Det behöver därmed tillföras datorkraft. Däremot varierar det extremt mycket hur stor kraft som måste tillföras. Som exempel kan Bitcoin nämnas där mining sker med mycket stora enheter, som både låter mycket och drar mycket ström. Men det finns även mining som sker direkt med datorn, eller i webbläsaren.

Genom att tillföra datorkraft är man med och bygger på nätverket som kryptovalutan vilar på. Som ”tack” för detta ges belöning ut i denna valuta.

Hur fungerar det?

Har du en persondator kan mining ske via GPU eller CPU. Det är alltså via grafikkortet eller själva datorn. Men för att kunna göra detta behöver ett program laddas ner. För nybörjare kan det vara något omständigt att komma igång.

Ett alternativ är då att välja webbrowsermining. Detta kan ske på två sätt. När du använt din dator klart för dagen kan du gå in på en specifik hemsida och starta mining. Det som då sker är att du tillför kraften via din webbrowser till nätverket. Att surfa samtidigt kommer bli tungt och segt eftersom kraften överförs till nätverket.

Det andra alternativet är att du applicerar en mining-kod på din egen hemsida. När någon är inne på hemsidan kommer mining automatiskt ske i webbläsaren. I detta fall alltså i webbläsaren hos den som besöker sidan. Har många besökare kan du alltså tjäna ganska mycket. Men självklart är förtjänsten per besökare extremt liten.

Monero – med blod på händerna

I princip går det att genomföra mining i vilken enhet som helst som är uppkopplad mot internet. Detta även om förtjänsten i vissa fall kan handla om några enstaka ören per dag. Men detta har även öppnat upp för en ny storts kriminalitet.

Hackare lyckades exempelvis få in miningkod från Monero på sjukhusdatorer i USA. Ett flertal datorer blev infekterade och skapade stora svårigheter för dem att bedriva verksamheten som tidigare. De kriminella fick några ören per dator/apparat de lyckades infektera med koden. Mining kan alltså vara ett sätt att tjäna pengar på outnyttjad datorkraft. Men ställ det mot vad det kostar i ökad elförbrukning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

+ 60 = 61