Tankenöt – Vargen, haren och moroten


En bonde hade av någon outgrundlig anledning en varg, en hare och en morot. Nu var det dags att flytta på bohaget till andra sidan ån och han tog fram sin lilla eka. Men ekan rymde inte mer än två personer / djur / saker. Han kunde alltså åka med ekan och moroten först för att sedan hämta haren och till sist vargen.

Det hade varit enkelt eftersom sträckan han skulle åka bara var fem minuter. Men på fem minuter hinner det hända mycket. Särskilt om en varg lämnas tillsammans med en liten hare. Vargen skulle äta upp haren på mindre än fem minuter. Det samma gällde om haren lämnades med moroten.

Så vad skulle han göra. Om han började med haren så var det lugnt. Då lämnades ju vargen och moroten på första sidan. När han sedan kom tillbaka kunde han ta med sig vargen – men sen då.

Tankande man [3D] lutar sig mot ett frageteckenOm han lämnade vargen på den andra sidan när han skulle hämta det sista – moroten – så skulle ju vargen äta upp haren. Detta gällde ju oavsett hur han gjorde.

Han kunde försöka övertala vargen att inte äta upp haren men det var lönlöst. Vem litar på en varg? Att övertala haren var lönlöst – en hare lyssnar men gör som han vill. Att övertala moroten att inte bli uppäten var nog absolut mest lönlöst.

Så kom han på hur han skulle göra – Kan du?

Att läsa svaret innan man ens har försökt komma på svaret på klurigheten är riktigt tråkigt. Varför ens läsa tankenöten om du inte ens strävar efter att lösa den. Poängen med tankenötter är att aktivera hjärnan och klura. Även om det tar längre tid.

Har du nu testat ett tag och gett upp? Ett tips – be om hjälp. Ett annat tips – bonden kan åka med saker i båten åt bägge hållen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

61 + = 62