Ta emot och skicka betalningar online smidigt med internetplånbok


Det finns flera sätt ett genomföra transaktioner av pengar över internet. Det vanligaste, om man inte räknar banköverföringar och girobetalningar, är att använda någon typ av kreditkort.

Men många är oroliga och ovilliga att lämna ut kortnummer över nätet, kanske inte så underligt men många är lite för rädda av sig just med internetbetalningar (att lämna över kortet till kyparen på restaurangen går dock bra … hmm, betydligt mer riskabelt).

Sen är det ju självklart betydligt svårare att göra affärer över nätet mellan privatpersoner, kort funkar inte alls då och personligen är jag inte sugen på att lämna ut bankkontonummer till okända människor.

 

Det brukar finnas lösningar på det mesta och att skaffa sig en internetplånbok för att ta emot eller betala någon pengar online är ett enkelt och smidigt sätt. Det finns flera företag som erbjuder dessa tjänster men internationellt sett så räcker det oftast med ett PayPal konto, lägger man sedan till ett konto hos svenska Payson täcker man in det mesta.

Det fungerar så här, man registrerar sig hos PayPal eller Payson, det är helt fritt, den e-mail adress du registrerar fungerar som, i brist på bättre ord, kontonummer – Detta är alltså viktigt, du kan bara göra överföring till och från den mailadress som du registrerat, har man gjort en miss och har ”fel” mailadress så är det inte stora problem, man kan lägga till fler mailadresser till samma konto.

Efter registrering och verifikation av konto kan man sedan göra överföringar mellan bankkonto, kreditkort och din internetplånbok, kanske du endast behöver kontot för att ta emot pengar online, inga svårigheter att sedan göra en överföring till ditt bankkonto. Exakta detaljer på hur man går tillväga hänvisar jag till respektive hemsida.

 

När kan man nu behöva en internetplånbok?

Självklart finns det många exempel när man behöver man skicka eller ta emot pengar online, mellan privatpersoner är det mycket smidigt, rekommenderas exempelvis vid köp och sälj via Tradera, förvånade att inte fler använder denna tjänst, många lämnar gladeligen ut sina bankuppgifter.

Att jag överhuvudtaget tar upp just internetplånböcker i ett inlägg har mycket att göra med vissa företag online erbjuder endast utbetalning via Check eller PayPal (eller endast PayPal).

Då handlar det ofta, men inte alltid, om amerikanska bolag, av någon anledning så är checker väldigt vanligt betalningsmedel i USA (!?), en sådan check kan kosta mellan 100 och 300 kr i avgifter hos din bank att lösa in. Om du måste ta betalning via check, kolla att det är en bankcheck och inte företagscheck, annars kan det bli ännu mer avgifter.

Det finns även vissa Svenska företag som endast betalar ut via PayPal, jag har stadigt utbetalningar från några onlinejobb som jag utför som alltid går via PayPal.

 

Säkerhet, garantier och avgifter:

Det finns olika skydd och garantier för dig som köpare eller säljare om man använder PayPal eller Payson, samt självklart så finns det vissa avgifter (att registrera sig är dock helt gratis). Detta kan ni läsa mer om på respektive företags hemsida. Läs även säkerhetsinformationen så ni inte blir lurade av exempelvis falska e-mail .

Klicka aldrig på länken i ett mail där det står någonting liknande ”Vi har tappat din information, klicka på länken för att uppdatera, tro inte att det är PayPal eller Payson den länken går till … ”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

− 9 = 1