Spara utan insättningsgaranti?


För den som vill spara på sparkonto finns en hel del olika varianter. Det mest flexibla är att ha pengarna på ett lönekonto eller sparkonto med fria insättningar och fria uttag. Men det negativa är att detta sätt ger lägst ränta. Bäst ränta får man istället om man väljer ett sparkonto som inte har insättningsgaranti. Men det blir istället att ta en större risk. Så allt handlar om att väga risk mot möjlighet. Vad innebär det då att inte ha någon insättningsgaranti och hur mycket mer i ränta får man?

Högre ränta
3D-human-lutar-sig-mot-ett-procent-tecken-256x300Det som framförallt karakteriserar ett sparkonto utan insättningsgaranti är att de ger en högre ränta. Detta behöver de göra eftersom ingen annars skulle välja detta alternativ. Som ett exempel kan nämnas att Marginalen Bank hade sparkontot med högst ränta i januari 2015.

Detta med en ränta på 1,6% och insättningsgaranti. Det kan då jämföras med Akelius som gav en ränta på hela 5% men då utan insättningsgaranti. Ett ytterligare företag gav möjlighet till 10% (4Spar). Så visst är det högre ränta.

Högre risk

Med insättningsgaranti menas att staten går in och täcker upp om en bank går i konkurs och därmed inte har möjligheten att betala ut spararnas pengar. Detta upp till en viss summa (100.000 Euro).

Exempel:

En person sätter in 100.000kr på ett sparkonto på Länsförsäkringar Bank. Banken går av någon anledning i konkurs och de kan därmed inte betala ut pengarna till personen. Eftersom banken har statlig insättningsgaranti får personen ut sina pengar samt sin ränta ändå.

Med ett sparkonto utan insättningsgaranti finns inte denna säkerhet. Skulle samma person sätta in 100.000kr hos exempelvis Akelius och företaget inte har möjligheten att betala ut pengarna blir det en stor förlust för spararen.

Slutsats

Att spara på sparkonton utan insättningsgaranti är en större risk. Av den anledningen bör man inte ha hela sitt sparande i denna sparform. Däremot kan det vara ett mycket bra komplement. Man ska aldrig lägga alla ”ägg i samma korg” och med den synen kan dessa konton vara en krydda men inte bas i sparandet. Det man även ska komma ihåg är att det är skillnad på de olika företagen som erbjuder dessa sparanden. Akelius investerar pengarna i fastigheter medan 4Spar gör det i korta lån (snabblån). Risken är mindre hos Akelius – men räntan är då även lägre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

30 − = 28