Sitemap plugin för att visa alla inlägg på ett snyggt och enkelt sätt


Vad innehåller en site egentligen? Hur tidskrävande och tråkigt kan det vara att klicka sig genom alla postade inlägg i en blogg? Vi börjar med några snabba förklaringar.

Det finns både XML sitemap och HTML sitemap, numera så har det blivit så att man oftast menar XML när ordet sitemap används. WordPress är ju underbart med alla plugins, kan även vara otroligt jobbigt att välja rätt plugin 🙂

Att göra en XML sitemap för sin hemsida eller blogg görs på snabbast och enklast vis med ett plugin, ett av de vanligaste är Google XML Sitemaps av Arne Brachhold som automatisk gör en sitemap så att spindlarna från Google och andra sökmotorer enkelt kan läsa av din site.

Det pluginet gör både, ja man kan välja, en version som är läsbar för både besökare och sökmotorer samt en zippad version för endast sökmotorerna.

Ok, då har Google och andra sökmotorer fått sin information, vi läsare då?

Jo, en besökare på bloggen kan se den XML sitemap som inte är zippad och där leta efter den information man är intresserad av, nackdelen är att den inte direkt ser snygg och inbjudande ut:

image_XML_sitemap

 

Simple Sitemap av David Gwyer är ett otroligt enkelt plugin som gör en HTML sitemap som läggs upp som en egen sida i din blogg/hemsida. Det blir betydligt mer inbjudande, snyggare och mer lättläst om listan på alla inlägg finns på en egen sida som ”tillhör” bloggen och inte som ovan är en helt annan sida och med annan layout:

image_HTML_sitemap

Personligt tycker jag det är absolut bäst med en lista med alla bloggposter i datum-ordning, ska man kolla igenom några hundratal inlägg så behövs det oftast flera besök på sidan och då är det mycket bättre med datumordning så man håller ordning på vilka inlägg som är lästa.

Nu måste man ju inte döpa sidan till sitemap, tyckte ”Alla inlägg” passade bättre så alla de som inte är så intresserade och/eller kunniga med alla tekniska termer direkt förstår vad det handlar om, gör det enkelt, gör det lätt, uppskattas av de flesta.

Oftast brukar sitemaps för besökare läggas som en länk längst ned på många hemsidor, jag tyckte dock att det passade utmärk att lista den som en egen sida bland de andra sidorna i menyn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 + 6 =