Shoppande Svensken, hur är det med statistiken?


En mindre undersökning om Svenskens shopping vanor gjordes under sommaren 2013 av ett företag som sysslar bland annat med marknadsundersökningar.

Innan vi tittar på svaren så ska väl sägas att för att få ett statiskt underlag som någorlunda går att lite på måste det vara minst 1,000 personer som svarat på frågan/frågorna, just denna gång var det nästan 1,300 som hade svarat på frågorna i undersökningen.

Bland dessa så var det 85% som uppgav att de spontan shoppat för minst 500 kronor, det lite konstiga var att bara 1 av 4 tyckte att gränsen för spontanköp låg någonstans mellan 500 och 1,000 kronor … eftersom de flesta gjort spontanköp inom dessa belopp och bara 7 procent hade någonsin grämt sig över ett överilat köp så borde … de flesta verkar tycka att normal spontan shopping är klart över 1,000 kronor då?

Så måste det ju läsas om man lägger ihop ovanstående påståenden, mycket beror på hur det sedan redovisas, men sedan finns ju självklart problemet med hur frågorna ställdes, har lite svårt att svälja att bara 7 procent har grämt sig över ett förhastat köp …

Men det är just här frågeställningen kommer in, det var ett online shopping nätverk (företag) som beställt undersökningen och självklart vill ju de inte att för många ska ha ångrat några köp, eller hur! De vill ju självklart kunna visa att Svensken gillar att shoppa och nästan aldrig ångrar sina köp. Om man tar en liten jämförelse och tittar exempelvis på en nu populär nisch som jämför lån, självklart vill lånförmedlaren visa exakt det du letar efter. Reklamen visar, så klart, hur bra allt blir med rätt lån!

Det finns flera sätt att se till så frågorna inte svaras ”för mycket fel”, en del saker som görs är uppenbart av det lite ”fulare” slaget, har man ögonen öppna så går det att lista ut just dessa vinklade frågor, vi tar några exempel:

En standard sak är att den som besvarar frågan får välja mellan flera grader, exempelvis mellan 1 och 5, då tycker man att en 3a borde vara ett medelresultat (eller varken eller resultat). MEN för att du ska skjuta över svaren mer i en riktning så kan det stå så här:

1)      Gillar bara lite

2)      Gillar ganska mycket

3)      Fullständigt älskar

4)      Måste göra dagligen

5)      Kan inte leva utan

Många människor håller sig i mitten när de inte har en bestämt åsikt och det går så snabbt att råka markera en 3a i ovanstående exempel och helt plötsligt så säger du att ”Fullständigt älskar” i just den frågan … listigt va! Snyggt? Nää, inte direkt …

Kommer alla att svara fel (ur sin synvinkel) på den frågan, Absolut inte men tillräckligt många för att skjuta över resultaten så att de visar en klar positiv hållning till frågan som har ställts.

När det gäller just den undersökning som presenterades i början så har jag ingen aning på hur frågorna exakt ställdes men det smög sig in en skeptisk tanke när det påstås att endast 1 av 13 (dvs 7%) hade grämt sig efter ett hastigt beslut vid någon shoppingrunda, hur var frågan ställd?

Shopping1)      Har du någon gång i livet ångrat ett impulsköp?

eller

2)      Har du köpt något sista månaden som du ångrat?

Det kommer att vara en stor skillnad på de svaren eller hur!

Utan att ta udden av shopping statistiken ovan, den kan vara helt korrekt och objektiv, och shopping är kul, speciellt när det är bra priser.

Dock bör man alltid tänka efter lite när statistik dyker upp, den kan vara jättebra för att visa hur saker å ting är och fungerar men det finns även ett känt ordspråk som lyder: “Lögn, förbannad lögn och statistik” 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

73 − = 70