Så kan du öka chansen till större vinst i lotto

Olika lottonummer

Att spela på lotto innebär att pröva lyckan. Vi vet alla hur det fungerar. En maskin slumpar fram en nummerserie som oftast består av sex eller sju nummer där varje nummer kan vara till exempel från 1 till 35 eller mer. Om du får ett visst antal rätt vinner du. Ju fler rätt desto större vinst.

I denna artikel om lotto statistik diskuteras vilka nummer som oftast dragits. Exempelvis har 20 varit väldigt vanligt förekommande. På andra plats kommer 18 och därefter 4. Artikeln drar den helt korrekta slutsatsen att statistik inte kan öka chansen till vinst. Vi ska snart avslöja hur man kan maximera chansen att vinna mer pengar, men först måste vi förklara hur vi resonerar.

I lotto tar en maskin fram siffrorna med hjälp av slumpen. Det gör att alla sifferkombinationer är lika sannolika. Man skulle kunna tro att det är mindre chans att lottokombinationen 1-2-3-4-5-6-7 blir den rätta än att till exempel den slumpmässigt valda kombinationen 2-5-1-12-4-15-20 blir det. Faktum är att det är exakt samma chans att vinna på den första kombinationen som på den andra.

En liten Brasklapp bör läggas in på ovanstående påstående: Vissa tycker att det kan finnas en idé att även räkna med hur stor chansen är att det kommer 7 stycken nummer som ligger på rad, den parametern skulle ändra oddsen radikalt.

Låt oss ta ett annat exempel.

Anta att en viss sifferkombination har vunnit jackpot. Nästa gång det blir dragning har denna samma rad exakt samma chans som vilken annan rad som helst att vinna. Det känns väldigt kontraintuitivt men det är faktiskt sant. Maskinen som tar fram numren vet ju inte om vilken kombination som togs fram i den förra dragningen. Om det däremot fanns en möjlighet att tippa på att just dessa två rader skulle dras den ena efter den andra, ja då skulle sannolikheten för denna sekvens vara extremt mycket lägre av den enkla anledningen att man skulle behöva ha 14 rätt istället för 7.

Men hur ökar vi då chansen till en större vinst?

Sannolikheten att vinna är alltid densamma däremot kan den nummerkombination som du väljer öka eller minska sannolikheten att du måste dela vinsten med någon annan.

Orsaken är enkel. Det mänskliga psyket får oss att föredra vissa nummerkombinationer framför andra. Det kan exempelvis vara att ta med turnummer som 7 eller 3. Eftersom det är många som deltar i lotto finns det en större risk att fler har samma sifferkombination om man valt nummer som många associerar med tur. Eller så har man satt i system att använda nummer som förekommit ofta tidigare. Samma sak där – risken är stor att ni är flera som använt det systemet. Resultatet blir att du måste dela vinsten med alla andra som gissat rätt.

Vad är då lösningen?

Undvik nummer som förekommit ofta eftersom det finns folk som satsar på just de numren. Du kan även undvika turnummer. Låt oss förtydliga: chansen att vinna är alltid densamma men du minskar risken att behöva dela vinsten med andra.

Ett annat sätt är att använda en slumpgenerator. På så vis blandar du inte in någon mänsklig faktor. Det finns flera slumpgeneratorer på nätet. Du kan göra det ännu bättre genom att använda en slumpgenerator men utesluta kombinationer där klassiska turnummer eller något nummer som förekommit ofta finns med. Då maximerar du chansen att vara ensam om vinsten om just din rad vinner!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

35 − 31 =