Så får du pengar till julklappar

jultomten_tomhänt

Vi går mot kallare och mörkare tider, men samtidigt kan vi också blicka framåt mot en ny spännande juletid. Det finns egentligen bara ett aber med julen och det är att få pengarna att räcka till. För det kostar att ligga på topp, granen skall vara ståtlig, julbordet dignande och givetvis får man inte glömma bort årets julklappar.

Tyvärr är det inte alla av oss som har en fet lön, som ger tillräckligt med pengar för att täcka alla kostnader som juletiden för med sig.  Som vanligt så handlas det för mer och mer varje jul, i år beräknas rekordet bli otroliga 66 miljarder kronor, det blir hela 7,000 kronor per person. Tidigare litade många på sin skatteåterbäring för sitt julfirande men numera betalas skatten tillbaka lagom till semestern. Vad finns det då man kan göra för att täcka de finansiella hål som ofrånkomligen uppstår till följd av julfirandet?

Dryga ut kassan

Det finns ett par möjligheter att dryga ut hushållskassan lagom till julskinkan skall in i ugnen. Du kan åka runt och sälja julkärve, knäck, kola, pepparkakor eller varför inte arbeta extra som julgransförsäljare. Möjligheterna att dra in extra pengar runt jultid är många och endast fantasin sätter gränser för vad som är möjligt.

Ta lån

Nu är det dessvärre inte alla som har tid att arbeta extra och framförallt inte under julen. För dessa återstår i regel endast ett alternativ, nämligen att skaffa sig pengar genom ett lån. I första hand, bör man givetvis undersöka möjligheterna att låna pengar från familj, släkt, vänner och bekanta, går inte detta kan banker och kreditgivare vara ett alternativ. Viktigt är att alltid jämföra olika lån med varandra för att hitta det bästa avtalet och spara pengar. Nedan redogör vi för de två huvudsakliga lånealternativen på marknaden, dess förtjänster och brister:

Att handla på kredit

För att få ekonomin att gå ihop i slutet av året, är det många som väljer att handla på kredit. Idag är det relativt vanligt att butiker, erbjuder möjligheten att köpa vara på avbetalning. Det innebär att du kan handla presenter innan jul, men behöver inte betala för dem direkt. Visst låter de bra? Jo, det kan man lätt tycka, innan man förstår att alla kredit kostar och i detta fall kostar det ofta mer än vad det smakar. Räntan för kreditköp av detta slag är ofta hög och dessutom tillkommer i regel uppläggningskostnader samt avi-avgifter.

Ett bättre upplägg

Den som redan nu vet med sig att pengarna inte kommer räcka till under julen 2012, har möjlighet att få betydligt bättre avtal genom att låna pengar från banken med lågräntealternativ. Idag är konkurrensen stor mellan långivare vilket gör det att privatpersoner kan låna pengar billigt. Genom att teckna ett privatlån, får du en billigare kredit och dessutom bättre villkor än om du handlar med exempelvis Klarna faktura.

2 svar på ”Så får du pengar till julklappar”

  1. Ja det var verkligen mycket pengar som gick åt till julfirandet i år. Ändå hade vi bestämt oss för att inte göra Julen speciellt märkvärdig. Men nu sitter man här med ett i det närmaste tomt bankkonto och undrar var alla pengar tog vägen? 😉

    Kan säga att det är tur att vi inte köpte för lånta pengar, hade aldrig kunnat betala tillbaka detta inom 30 dagar. Nästa månad är det flera andra stora räkningar som måste betalas, som el och bilförsäkring.

    Själv brukar jag aldrig handla på kredit just av den anledningen, att man aldrig vet hur ekonomin kommer att se ut senare i livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

33 + = 35