Rätt produkt på rätt plats, och rätt betalt

Sexiga pengar

Lite nu och då hittar man siter som har reklam, dvs affiliateprogram, för helt ”fel” saker, produkten eller tjänsten passar inte alls in på just den siten. Vad de ”stora” missarna kan bero på är svårt att veta men jag gissar att det inte är ovanligt med tankegången:
”oh, jag tycker om hundar så jag lägger in en stor banner med hundmat i min blogg som handlar om söta kattungar … ”
eller
”oh, det går att tjäna mycket pengar med bantningspreparat, jag lägger in en stor banner om bantningspiller i min seriösa ekonomiblogg … ”.

Förutom att just banners inte konverterar (säljer/förmedlar) lika bra som textlänkar så, som du självklart förstått nu, är det ingen jättebra idé med att helt vika av från ämnet. Det spelar ingen roll hur bra en produkt fungerar på andra siter om just dina läsare är intresserade av andra ämnen, då är det bättre om du promotar en produkt som ger mindre betalt, eller som generellt konverterar sämre (den konverterar ju inte alls på din sida), men som passar din bloggs profil, i slutändan kommer det att ge dig bättre betalt!

Så, du bör alltså hitta affiliateprogram som passar din blogg/hemsida, då kommer nästa fråga, ger produkten tillräckligt bra betalt för att du ska upplåta plats på din site?

För att ta ett dåligt exempel på affiliateprogram så jag tänker direkt på en välkänd site, ska vara snäll inte nämna namnet, den ger endast 50 öre på varje klick … om du har en konverteringsfaktor på 2% (tänk på att det är betalt per klick, om det varit en försäljning så har 2% varit lysande bra) så behövs det 10,000 besökare för att du ska tjäna 100kr … ok, har du 10-20 tusen besökare per månad så kanske en länk får plats på din site, om den inte tar upp plats för nåt bättre, man ska inte förakta ”många bäckar små … ”.

Sexiga pengar

Ett bra exempel på betalning är det faktureringsprogram som Scandic Partners släppte för någon vecka sedan, om du har en sida som handlar om företagande eller kanske ekonomi så passar den produkten väl in, samt att betalningen är bra. Provisionen är 25% per kund du förmedlar och en företagare som letar efter ett bra faktureringsprogram betalar gladeligen 79/129kr i månaden för de fördelar ett riktigt fakturaprogram har. Behövs inte så många sales där för att det ska känner bra, eller hur !!

Jag själv letade en ny domän med just sökordet ”faktureringsprogram” men det gick mindre bra, alla domännamn var upptagna redan. De som jobbar som affiliates skickar inte så många fakturor så det lär knappast dra in några stora pengar via denna blogg 🙂

För att underlätta för dig att välja affiliateprogram som ger bra betalt så har flera nätverk statistik för EPC (Earning Per Click) och CR (Conversion Rate), en mycket trevlig funktion som jag önskar alla nätverk hade, samtidigt så förstår jag delvis att alla inte har det, om alla vi som vill tjäna pengar som affiliates skulle välja bort de sämre programmen så får dessa aldrig en chans att visa upp sig.

En viktig sak att komma när du tittar på affiliatenätverkens statistik är att konverteringsfaktorn för sale räknas på de besökare som klickat sig vidare, hur många av dina besökare har klickat sig vidare till affiliateprogrammets hemsida? Därför så är det viktigt att ha ett statistikprogram på sin site så att du kan räkna ut hur många besökare en försäljning egentligen kräver.

En sak som inte alls är oviktig och som jag snuddade vid från början av inlägget är personliga känslor och åsikter, om du absolut inte gillar, nästan hatar, Produkt A, varför ska du då göra reklam för den? Du kommer ju bara bli irriterad på den varje gång du är inne på din egen blogg! Tänk också på att aldrig kasta in alla dina åsikter, var framförallt väldigt försiktig med politik, genus och tro.

Tjänar jag några pengar på denna blogg? Njae, inte någonting alls nästan, nu får jag skylla mig själv litegrann eftersom det blivit mindre tjäna pengar och mer SEO och layout i bloggen. Ska jag vara ärlig så trodde jag att det skulle bli några kronor mera än vad det är, dock är det första anledningen för bloggen faktiskt inte att tjäna pengar utan att knyta kontakter samt testa olika saker så som länkkataloger och plugins för WP och mycket annat. Sen delar jag gärna med mig av saker å ting som jag hittar.

ps. Fakturabox är gratis upp till 5 fakturor/mån om någon är intresserad

Ett svar på “Rätt produkt på rätt plats, och rätt betalt”

  1. Måste säga att det här inlägget fick mig att förstå hur idiotisk jag har varit i mina tidigare annonsplaceringar på hemsidor.

    Den här sidan kommer sparas bland mina bokmärken 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

+ 55 = 64