Räntefria lån kan ge möjlighet till förtjänst

Ung glad kvinna räknar pengar

Går det att tjäna pengar på att låna pengar? Det finns vissa enstaka exempel på att det faktiskt är möjligt – i alla fall i teorin.

Det finns ett par långivare som erbjuder räntefria lån. Problemet är att det ofta tillkommer uppläggningsavgift och aviavgift vilket resulterar i att lånet mycket väl kan bli dyrare än lån med ränta. Men det finns även ett par alternativ där det går att låna utan ränta och avgifter. Ett helt gratis lån – så länge som återbetalning sker inom den gratisperiod som erbjuds. Rent teoretiskt skulle det därmed gå att låna pengar och få en viss förtjänst.

I mars 2019 lanserade en bank i Sverige en tjänst som innebar att alla kunder fick låna pengar från dem helt kostnadsfritt i 30 dagar. Det enda kravet var att lånet skulle sägas upp inom 14 dagar varpå en slutfaktura skickades ut och att låntagaren sedan återbetalade hela lånet inom maximalt 30 dagar från att det tecknades.

Just denna bank har högsta utlåningsbelopp på 300 000 kr. Därmed skulle följande kunna ske:

Du lånar 300 000 kr och så fort du får pengarna sätts de på ett sparkonto med 0,95% ränta (bästa sparräntan, med insättningsgaranti, när denna text skrevs). För att göra detta räkneexempel lite enklare räknas det istället med 1%.

Under ett år skulle det gett en ränta på 3000 kr vilket på en månad ger 250 kr. Nu får man visserligen betala skatt på ränteintäkter vilket därmed betyder att 175 kr finns kvar efter skatten är betald. En dag innan det gått 30 dagar måste sedan pengarna återbetalas till banken som lånat ut dem.

På detta sätt ges alltså en viss förtjänst för att låna pengar. Det är inte något som rekommenderas men ett bevis på lån inte alltid måste skapa en kostnad. I vissa tillfällen kan det till och med ge förtjänst.

Räkna på ekonomin

Exempel ICA

En person som handlar på ICA med bankens betal- eller kreditkort kan få dubblerad bonus på sina matinköp. Detta förutsatt att man har lån, försäkring eller sparande på banken. Då ökar nämligen bonusen från 1% till 2%.

ICA har lägsta lånesumma på 20 000 kr och amorteringstid på 3 år. Den stora fördelen är att det inte finns någon uppläggningsavgift. Om ett lån tecknas på 20 000 kr och ränta är på 5% skulle årsräntan bli 1000 kr och månadsräntan ca 85 kr.

Den som tecknar lånet får dubbelbonus så länge man har lånet aktivt. Ska inköp ske till ett stort läger är det inte oväntat om mat köps in för 15 000 kr. Tack vare den dubbla bonusen skulle det alltså ge 150 kr extra i bonus.

Genom att ha lånet en månad betalas alltså en ränta på 85 kr (minus ränteavdrag) för en bonus ska ges på 150 kr. Inte heller detta exempel rekommenderas i praktiken men visar på möjligheten att låna för att spara pengar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

45 − 38 =