Problem i alla låneformer


Ett flertal experter anser att en stor del av Sveriges befolkning har för stora lån. Lån som de visserligen kan betala idag men som de skulle ha svårt att betala i det fall som räntan skulle gå upp. I detta fall läggs stor skuld på de skenande bopriserna. För att kunna få ett boende i storstäderna måste flera miljoner betalas. Skulle priserna inte vara så höga skulle inte heller lika stora lån tas. Därmed skulle överbelåningen minskas rejält.

Ett steg för att pressa ner huspriserna har varit att införa amorteringskrav (något som nu två gånger har fått dragits tillbaka) samt att diskussioner har förts kring om ränteavdraget ska börja fasas ut.

Därmed skulle lånen bli dyrare och låntagaren skulle inte kunna ta lika stora lånebelopp.

Även på mindre lån

Öppna spargrisenMen det är inte bara bolånen som är ett problem. I början av 2015 tillsattes en grupp av regeringen för att utreda hur begränsningar skulle kunna göras gällande smålån. Detta efter att 2014 blev ett mycket mörkt år gällande statistiken från Kronofogden.

Detta år var det över 50.000 personer som kom till kronofogden på grund av dessa lån vilket är den högsta siffran som uppmätts.

Exakt hur det nya förslaget kommer att se ut är inte klart men några av de idéer som tidigt fanns var att sätta ett kostnadstak för lånen samt att de skulle behöva signeras manuellt. Det sista för att därigenom inte skapa möjligheten att ta lån på bara några minuter.

Och privatlånen.

Av de tre låneformerna som erbjuds (micro- privat- och bolån) har kritikerna främst vänt sig de allra minsta lånen och de allra största. Av någon anledning har privatlån klarat sig relativt bra undan kritik. Detta trots att även denna låneform är en del av svenskens låneberg.

En viss kritik har däremot framförts av några tidningar. Denna kritik har då vänt sig mot de företag som lånar ut pengar till de som har betalningsanmärkning. Nu är det inte detta som är det stora problemet utan den ränta som dessa företag erbjuder. Ett av de företag som ofta nämns är BlueStep som har privatlån för de med denna anmärkning med en ränta på över 20%.

Det är alltså tydligt att det finns problem i alla låneformer. Därmed kan de begränsningar som diskuterats och eventuellt kommer att införas vara en fördel för den ekonomiska utvecklingen i landet. Risken är annars att vissa experter får rätt – att Sverige är en i lånebubbla som kommer att spricka.

Hur är då läget i grannländerna? Vidare läsning om den norska marknaden går att få på forbrukslåninfo.no – En norsk portal som har artiklar om allt från forbrukslån på dagen (privatlån med snabba utbetalningar) till kredittkort (något annorlunda stavning mot svenskan) och smålån.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

19 + = 28