Pingvinen slog löst


Google släppte för någon vecka, den 22a maj för att vara exakt, sedan det som döpts till Penguin/Pingvin 2,0. Den första Pingvinen dök upp för drygt ett år sedan (27e april) och den slår i första mot dåliga länkar, överanvändning av exakt lika ankartexter, sidewide länkar m.m.

Vi kanske börjar för drygt ett år sedan, för att rensa upp bland de Google ansedde var spammiga länkar så infördes det som kom att kallas Pingvin (på Svenska), den slog väldigt hårt mot vissa siter, ibland med all rätt, men även ”oskyldiga” eller bra siter blev drabbade, ”ojämnt och hårt” är ett passande uttryck.

Nu har Pingvinens algoritmer letat genom nätets siter några gånger (3?) sedan dess med bara smärre ändringar. Nu var det alltså dags för nästa version 2,0. Självklart blev det mycket surr och oro för vissa inom SEO branschen, en del ärligt och med goda själ oroliga medan många bara blir allmänt oroliga när Google viskar om nya saker som är på gång.  Oro och upprördhet är två saker man bör hålla sig ifrån om man jobbar inom branschen, tålamod och analytisk förmåga har klara fördelar.

Så vad verkar ha hänt efter att Pingvin 2,0 slog till, tjaa, inte mycket 🙂

Tvärtemot de flestas förväntningar så har inte alls uppdatering var så tuff som de flesta trodde på förhand. Det verkar som att de flesta som har siter som blivit berörda, vilket inte är så många, bara tappat en handfull placeringar i rankingen.

Pingvin 2.0Alla mina siter klarade sig fint förutom en, tappade en handfull placeringar på en site, ganska väntat eftersom den har lite för många sidewide länkar (länkar från widget/sidebar som visas på alla sidor som i exempelvis en blogg som denna). Nu visste jag om problemet redan tidigare men hade inte gjort något åt det, nu har jag börjat bygga lite fler länkar från textinlägg till den siten. Inte gjort det tidigare pga lathet när det inte har behövts? Troligen! Hade nya Pingvinen inverkan? Japp!

Och just när det gäller sidewide länkar så finns det något exempel på att de nya algoritmerna slagit lite fel ändå, inte för just min site men det finns ett par andra mycket större siter med naturliga sidewide länkar som tagit lite stryk.

Har Google lyckats med en större uppdatering av sina algoritmer som faktiskt känns rättvisa?

Jaa, det ser nästan ut som så, men jag känner mig ändå skeptisk, Google har självklart sin egen agenda och man vet aldrig vad som kommer nästa vecka eller månad, men å andra sidan är det ingenting att ödsla tid och tankekraft på – Kanske inte helt riktigt, man ska inte oroa sig, men lite eftertanke är nyttigt, om det finns någonting (bland så mycket) som jag har tagit till mig av Googles allt ”tjat” så är det orden naturligt och blandning.

Och för mig betyder det att ingenting är exakt likadant och ingenting dominerar fullständigt – Siter byggs olika och länkas till olika, ingen typ av länkar får totalt dominera, det ska vara en blandning. Sen finns det mycket annat som är ”nono” inom SEO men hade inte tänkt skriva en hel roman 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

− 1 = 1