Onlinebutiker vs Fysiska butiker


Det finns otaliga sätt att spara eller tjäna pengar på nätet. Näthandeln blir bara mer och mer populär, och det finns knappast några tecken som visar att den utvecklingen skulle stanna av.

När man handlar online är det ofta till priser som är något billigare än de priser som gäller i fysiska butiker. Detta beror ofta på att nätbutiker har betydligt mindre omkostnader än sina fysiska motsvarigheter. En nätbutik kräver knappast samma personalkostnad och ”hyra” som en fysisk butik.

Fraktkostnad kanske är en av de tankar som dyker upp när du läser den här texten. Visst kan fraktkostnad vara en betydande del av priset, och ibland kan det hända att det faktiskt blir dyrare att handla online just på grund av fraktkostnaden.

Allt eftersom näthandeln utvecklas och aktörerna satsar mer och mer på just onlinesälj, dyker det dock upp fler och fler virtuella butiker där frakten är gratis. Inte bara är det själva frakten som är gratis – ofta gäller även fri retur och generösa tider vad gäller öppna köp.

Ett annat fenomen som börjar visa sig mer och mer på den svenska onlinemarknaden är rabattkoder. I detta nu arbetar aktörer för att skapa sidor där rabattkoder enkelt kan jämföras och utnyttjas.

Kraften i jämförelserna

En av de största styrkorna som internet har när det kommer till onlinehandel, är kanske just möjligheten att jämföra. Vad som hade krävt enormt mycket tid kan nu göras med endast några klick på musen.

I dagsläget kan man bland annat jämföra flyg, buss, hantverkarpriser, juristpriser – ja, det mesta du kan tänka dig går idag att jämföra på nätet. Och om det inte går att jämföra på nätet idag, kommer det med all säkerhet gå att göra det inom en snar framtid.

När kunder förut hade behövt ringa runt till otaligt många företag för att ta reda på vad någonting kostar, kan det nu göras på några sekunder. Det här är givetvis ett fenomen som gör det mycket enkelt att spara pengar när man handlar online.

När man nu också kan gå in på sidor aktuella rabattkoder finns att ta del av, går det naturligtvis än smidigare att spara pengar när man handlar online.

Vad kan då offline butikerna göra?

Det finns ett antal större butikskedjor, både svenska och utländska, som har så pass stor andel av handeln att de kan satsa hårt på både fysiska butiker och onlinebutiker (samt ofta kombinerat med löpande rikstäckande reklam som i första hand ska stärka varumärket). Kollar man in på Clas Ohlson eller Jysk så finns många av deras produkter att köpa både online eller i den fysiska butiken. Det känns som ett fungerande koncept både nu och speciellt framåt i tiden när handeln online ökar.

Men det blir lite mer problematiskt för mindre kedjor och speciellt för enskilda butiker. En sak som redan dykt upp på ett flertal ställen är att det kostar pengar om man vill prova en produkt på en butik. Ungefär ”Åh, du vill prova ett par Adidas skor, jo visst, det går jättebra, men det kostar 100kr om du inte köper dem”.

Det kan nog vara den vägen för många småbutiker (läs: fristående, de kanske är en stor butik ändå) måste göra i framtiden, inom 10 år så är det nog ingen ovanlig företeelse alls, och mycket hellre det än att alla mindre butiker eller kedjor måste stänga ned sin verksamhet. Om det bara blir jättarna kvar så blir utbudet så mycket tunnare.

Ung kvinna i svart dress
Vackra människor säljer eftersom vi människor automatiskt låter vår blick dras till dem och då även produkten eller tjänsten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

− 3 = 3