När man bara vill låna lite


Ibland är det bara så att de ekonomiska resurserna inte räcker till för de utgifter som kan uppstå. Många har kanske en liten sparad buffert att ta av men ibland dyker det helt enkelt upp för många oförutsedda utgifter som man inte kan påverka.

Det kan vara allt ifrån att någonting i hemmet eller bilen går sönder till en släkting som plötsligt insjuknat och man måste resa dit hastigt. För de där mindre plötsliga utgifterna kanske man först och främst försöker att ta pengar från sina besparingar. Ibland är det kanske inte möjligt om det har hänt flera olika oförutsedda händelser tätt efter varandra. Då är det kanske nödvändigt att ta ett mindre lån för att klara ut situationen.

Ett problem som många stöter på är att det kan vara svårt att få ta ett litet lån hos de traditionella kreditgivarna till exempel hos en bank. De vill ofta att man ska ta ett större belopp. Hur gör man då när man egentligen bara behöver ta ett mindre lån, man vill ju inte låna mer än man behöver.

Krångel med banken

Om du vänder dig till din bank eller något annat kreditinstitut för att låna en mindre summa är risken stor att du kommer att få ett nej. Deras administration för låneansökningar är krånglig och tidsödande och om de ska lån ut pengar vill de faktiskt göra en vinst också.

Därför vill banken inte gå genom allt besvär för att låna ut ett mindre belopp, flera kreditgivare har en gräns på 20,000 kronor som minsta lån. Så när du har behov av lite mindre pengar så kan det bli allt för krångligt och ta för lång tid att få det hos din bank. Då kan det vara en god idé att vända sig till någon annan typ av aktör på lånemarknaden.

Mindre krångel

Om du till exempel väljer att vända dig till någon av de aktörer som sysslar med snabblån så är chansen större att du får precis den summa du behöver. Till exempel finns det smslån utan UC som går väldigt snabbt och enkelt att få.

Ofta förväxlas ”utan UC” med att det inte tas någon kreditupplysning, det är inte helt rätt. Det finns fler företag som kan användas för kreditupplysning, exempelvis Bisnode eller Creditsafe.

Om en kreditupplysning sker via någon av dem så kommer inte någon förfrågan synas hos UC och det kan vara en klar fördel om man sedan ska ansöka om större lån eller kredit (där UC oftast används). Att ha många förfrågningar hos UC, tidigare kallad Upplysningscentralen, kan inverka negativt på kreditvärdigheten.

Det finns många olika företag som lånar ut pengar och det kan vara bra att göra en jämförelse först eftersom att villkoren kan skilja sig åt. Hos företaget Loanstep behöver du till exempel inte betala någon ränta om du betalar tillbaka inom två veckor.

Loanstep är inte de enda företaget inom smålån med sådana erbjudanden, det går att hitta ett flertal andra. Även om du är helt säker på att du kommer att betala tillbaka lånet snabbt så är det alltid idé att kontrollera vad kostnaden blir om man nu måste låna en längre tid än beräknat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

+ 37 = 43