Musiker? Online blir billigare


Att vara musiker är sällan någon dans på rosor. Många uppfattar musikeryrket som ett sådant där man antingen blir stenrik och berömd, eller får det ganska så knapert. Och det är desto större chans att man råkar ut för det senare.

För de allra flesta musiker är pengar en bristvara. Termen ”musiker” har länge associerats med fenomenet ”att spela”, och inte lika mycket med ”att skriva” eller ”att hålla föredrag om”. Men allt eftersom gränserna suddas ut mellan instrumentalister och kompositörer så har ”musiker” gradvis blivit en mer generell term.

Det finns ju otaliga tonsättare som livnär sig på att sitta hemma vid sin dator och arrangera ihop stycken för en hel orkester av virtuella instrument. Det är ju ”att spela”, på ett visst sätt. Oavsett vad för sorts musiker man är så går det att leva billigare – något som Komponera.se erbjuder en del tips om.

Musiker - Online blir billigareSom musiker är det givetvis A och O att bekanta sig med musik – och gärna många olika genrer. Här är nätet redo att stå dig bi närhelst du vill.

Om du inte vill betala för en Spotify-prenumeration så finns det en gratisvariant. Och har du inte Spotify alls så kan det mesta hittas på Youtube. Och därutöver finns det en mängd ytterligare alternativ.

Vidare har vi musikens språk – noterna. Även om möjligheterna till att hitta noter gratis online ofta överskattas så finns det en hel del att finna. Bland annat finns det ett helt arkiv online med så gott som alla viktiga verk ur den västerländska klassiska musikhistorien – förutsatt att kompositören varit död i 70 år eller längre (i annat fall har inte upphovsrätten för noterna gått ut).

För mer populär och nutida musik kan det vara svårare att hitta gratisalternativ, men det finns otaliga sidor som erbjuder en att ladda ner noter direkt (som du sedan själv kan skriva ut), vilket givetvis är enormt mycket billigare än att köpa hem fysiska noter till brevlådan.

De flesta former av musikutrustning och instrument är också billigare om man tar genvägen via Internet. Det finns en stadig skara svenska musikbutiker som funnit sin plats på nätet, och i takt med att mer internationella aktörer (såsom Thomann Cyberstore) etablerar sig för svenska kunder så dras priserna ner och blir riktigt angenäma.

Musikprogram – olika verktygsprogram för digital musikproduktion – har gått ner ganska rejält i pris sedan marknaden satt fart och växt. Numera kan man få riktigt avancerade program för under 1000-lappen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

− 4 = 1