Money money money


 

Gästinlägg av Stig N.

Landande ett reklammail från Ratsit i mailkorgen, om ni inte vet vad Ratsit är så kan man enkelt förklara det som en tjänst som visar bland annat folkbokföringsuppgifter och inkomstuppgifter, och då inkl eventuella betalningsanmärkningar.

Folkbokföringens uppgifter är faktiskt ganska trevligt verktyg, lätt å smidigt att kolla vart någon bor och när det nu var man skulle skicka födelsedagskortet, eller vad man nu vill kolla upp.

Ska man få tag på inkomstuppgifterna får man kasta fram en slant, och det var precis vad Ratsit tyckte jag skulle göra nu i slutet på deklarationstiderna (dock var det bara 4,750 miljoner deklarationer godkända så det känns lite tidig).

Jaja, nu får inte Ratsin några pengar av mig, jag är inte tillräckligt nyfiken av mig för att absolut veta vad grannarna har i inkomst. Men det var lite annan statistik som de ”bjöd på” som kändes både lite skrämmande och lite intressant …

Så få!?

Exempelvis så är det ungefär 65,000 människor i Sverige som tjänar över 1 miljon kronor per år. Jaha, kändes inte sååå mycket, fram med miniräknaren och kom fram till att det blir 1 per dryga 150 personer som tjänar över en mille.

På högstadiet som jag gick på (för några hundra år sedan) så var vi 6 stycken klasser per årskurs, alltså ungefär 150 elever … av oss så är det bara en enda som har en miljoninkomst då … känns faktiskt ganska kasst …

Ett gäng större företagare, några gjort kommunal/landstingskarriär (försökt iaf), nån enstaka försökt sig på politik samt ett bra gäng sportfånar som var proffs (otroligt nog inom minst 5 olika sporter). Och bara en av oss (kanske) tjänar en mille per år, öh!

Så många!?

Tittar man på hur många som har betalningsanmärkningar så blir det nästan skrämmande hur många det är, i snitt var 15e person, dvs 6,67% har anmärkning, i vissa kommuner är det var 8e, det blir då 12,5% … den senare siffran är definitivt skrämmande!

Så många som är så pass fattiga att de inte klarar av sina räkningar och åker på betalningsanmärkningar!? Njao, eller? Säkert många som försöker men inte klarar av sina räkningar, men har man tittat på Lyxfällan på TV3 några gånger eller följt med politiken så kan man undra hur många som helt enkelt slamsar och hur många som har ”riktiga” problem.

Och av någon anledning så är det väldigt ofta just politiker som har slamsat, sist nu var det Anders Ygeman där avslöjanden kom fram att han haft ett 30-tal (!!) betalningsanmärkningar i yngre år … Ygeman förklarar det sammanfattningsvis med ”Ja, jag var i en sämre situation.”

Jaha, och ett flertal av dem var felparkeringar så bil verkar han haft, så frågan är om det är ett slamspelle eller om det är ett mer i grunden tänk i stil med ”Skiter-i-andras-pengar” som gör att just politiker så ofta dyker upp i sånna här sammanhang … skulle behövas ett Lex Mona Sahlin som stoppar politiskt karriär om man är så otroligt vårdslös och inte bryr sig om lagar och pengar.

Jag vill då absolut inte ha någon som har haft 30+ betalningsanmärkningar ska sitta i regeringen och bestämma över landet … spelar ingen roll att det var runt 25 år sedan.

 

Som avslut snabbt tillbaka till kommuner med 12,5% av befolkning som har betalningsanmärkning, hur illa är det egentligen ställt i i dessa kommuner? Vad kan det bero på? Det bådar inte gott för framtiden, varken för de som har anmärkningar eller för de samhällen som har så många med ekonomiska problem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

+ 80 = 89