MMA – En sport som fått större plats i Sverige genom åren


Under en period talades det om Vale Tudo vilket är brasilianska för att allt är tillåtet. Man benämnde det även som ”No Holds Barred” vilket kan översättas till alla att inga tilltag var förbjudna. Det handlade om kampsport utan några som helst gränser. Detta utvecklades senare till MMA, eller Mixed Martial Arts, som vi idag känner till som en sport som trots risker för sina utövare tar säkerhet på fullaste allvar.

Den första vågen av MMA nådde Sverige 1994. Då handlade de om brusiga VHS-band med de första galorna som den amerikanska organisationen UFC anordnade. Kunskapen vad MMA handlade om var väldigt begränsad och fenomenet fick lite uppmärksamhet i vårt avlånga land. Den lilla notis som togs resulterade i kritiska röster mot det barbari som verkade förekomma på andra sidan Atlanten.

Det var först 1997 som det som skulle bli MMA på allvar började få ett följde i Sverige. Numera kända namn som August Wallén och Omar Bouiche hade varit iväg till USA för att lära sig kampteknikerna som var populära för dagen och tagit med sig dem hem. Galor med den nya sporten anordnades och hade varierande framgång bland annat beroende på oklarheter kring regler.

MMA
Bild från Kimura.se

1999 var året då MMA kom till Sverige som begrepp och därefter har intresset ökat lavinartat. Men det har på inget sätt varit en enkel resa.

Etablerad media hyste ett stort motstånd mot sporten och från politiskt håll fanns det flera som agerade för att förbjuda sporten.

Men det var inte tillräckligt för att hindra denna rörelse att hålla farten och fortsätta att öka intresset både från publik och utövare.

Under 2007 och 2008 började nischade sajter för MMA på svenska att dyka upp på internet. Först ut var MMAbloggen och därefter följde digitala magasin om MMA som MMAnytt, Kimura och Fightplay. Tidigare hade Fightermag, som följde alla sporter, dominerat nätet och Asgaard MMA skrev på engelska om vad som hände i Sverige.

Höjdpunkten för MMA i Sverige kom 2012 när UFC fattade beslutet att förlägga en gala till Globen. Glädjen bland fansen visste inga gränser och evenemanget sålde slut med rekordfart. Galan blev en fullständig succé både på ett sportsligt plan. Men även medialt var det en framgång då UFC:s besök i Sverige resulterade i att alla stora dagstidningar och kvällstidningar i dagsläget har en regelbunden rapportering om MMA och svenska fighters som Alexander Gustafsson, Papy Abedi, Tor Troéng och senaste stjärnskottet Niklas Bäckström.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

8 + 1 =