Klart hemsidan kan vara gratis


Det finns ett stort antal webbhotell i Sverige att välja på för den som vill skapa en egen hemsida. Som inte insatt är det lätt att lockas till att välja ”första bästa webbhotell”. Men det kan visa sig vara en väldigt dyr lösning. Ett flertal webbhotell tar nämligen en årsavgift på ca 1000kr och utöver det 100kr per domän. Det kan absolut vara ett bra alternativ för de som har många domäner.

Men den som enbart vill skapa en enkel personlig hemsida kan spara rejält genom att välja betydligt billigare alternativ. Det finns till och med vägar att gå för att få en gratis hemsida.

Några av de större och mer etablerade tjänsterna som finns tillgängliga på den svenska marknaden är Webnode, SimpleSite, Jimdo, Wix, Weebly, Moonfruit och Bricksite.

Ex:

Klart hemsidan kan vara gratisWeebly – En tjänst som ett stort antal företag använder för att bygga företagshemsidor. Gratisversionen gör att man får en webbadresss som blir ex. www.weebly.minsida.com Det blir alltså en subdomän till weebly.

Men självklart är det möjligt att koppla befintlig webbadress till weebly vilket är vad många gör. Då får man valfri adress och man kan därefter använda Weebly för att bygga upp hemsidan och därefter administrera den. Men då kostar det.

Men tänk på att:

  • Reklam

En del gratistjänster innebär att det per automatik kommer in reklam på din hemsida. Det är detta som företagen lever på eftersom de inte tar betalt för hemsidan. Här skiljer det sig extremt mycket åt gällande de olika varianterna. Vissa har ingen reklam alls, vissa har reklam som går att köpas bort och ytterligare har reklam som inte går att få bort.

  • Inte alla tjänster

Ett annat sätt för företagen att finansiera dessa gratistjänster är genom att begränsa funktionaliteten på hemsidan för gratisanvändarna. Det kan exempelvis vara att man får ha ett maximalt antal undersidor eller att statistik inte går att se eller liknande om man inte betalar för tjänsten. Även här gäller det alltså att jämföra noga innan så man inte ”målar in sig i ett hörn”.

  • Ingen unik adress

Så länge som du vill ha en helt gratis hemsida kommer din adress till sidan vara kopplad mot tjänsten. Se exemplet med weebly ovan. Vill du ha unik adress kommer en kostnad att tillkomma- oavsett tjänst.

  • Sök referenser

Prata med andra som har gratis hemsidor eller ställ en fråga i kommentarsfältet om du hittar en blogg som använder sig av en viss tjänst. Det brukar vara det bästa för att få tips och råd gällande vilket gratis hemsidetjänst som passar just dina behov.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

38 − 34 =