Klar prisskillnad gällande revisorer


Vanligtvis behöver inte de allra minsta företagen ha någon revisor som granskar deras ekonomi och räkenskaper. Det finns visserligen undantag men generellt krävs det lite större företag än enmansföretag för att kravet ska finnas. Exempelvis finns revisorkrav om företaget har mer än 1,5 miljoner i balansomslutning eller har mer än 3 anställda. Något krav på att aktiebolag generellt behöver ha revisor finns inte heller då detta togs bort år 2010.

Många väljer därmed att inte anlita revisor just eftersom det inte finns något krav och att man därmed kan spara på den utgiften. Men även när det är dags att anlita revisor så bör kan man spara pengar. Det skiljer nämligen rejält i pris trots att de ska genomföra exakt samma jobb.

Ekonomitidningen Privata Affärer genomförde ett test där de begärde offerter från ett flertal revisorer i Stockholm. De utgav sig för att behöva hjälp till ett mindre företag och var tydliga med vad de ville få hjälp med. De hade även valt att enbart kontakta de revisorer i Stockholm som var auktoriserade eftersom det ger en trygghet gällande den kvalité man kan förvänta sig.

Att hitta revisorer i Stockholm är enkelt och den som söker på nätet efter Revisor Stockholm kommer få upp ett flertal olika byråer att kontakta. Visst kan det ta någon timme att kolla upp kontaktuppgifter till dem och skriva tydlig offertförfrågan men det lönar sig i längden. Det visade Privata Affärers undersökning mycket tydligt.

Den revisor som skickade in den offerten med högst pris på gav ett förslag på 15-20.000kr. Det kan då ställas mot den revisor som gav ett betydligt lägre alternativ – 8-10.000kr. Lite grovt var det alltså en skillnad på 100% från det lägsta priset till det högsta. Kan kvalité och kompetens värderas så högt? För en revision på en liten firma?

Vad ska man välja?

Testet som tidningen genomförde var visserligen från 2010 men att det ska ha skett någon skillnad sedan dess är osannolikt. Självklart kan det ha blivit dyrare men det gäller då både lägsta och högsta nivån. Det som däremot kvarstår är att skillnaden mellan företagen är stor. Till viss del handlar det om erfarenhet och hur starkt varumärke man har.

Till viss del handlar det om vilka företag som de olika revisionsbyråerna vänder sig mot. Men i slutändan handlar det om att de KAN ta ut ett högt pris. Skulle fler jämföra pris hos flera revisorer skulle de dyra snart försvinna från marknaden. Men det är nog där som felet sitter – för få jämför och tar in offerter från flera aktörer. Men utgår bara från att den revisor man väljer har ett marknadsmässigt ”normalpris”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

− 3 = 6