Kan man tjäna pengar – på att låna pengar?


År 1923 började ett danskt folklustspel uppföras i Köpenhamn med namnet ”Ebberød Bank”.  De som skrev pjäsen kunde väll knappast anat att ”Ebberöds bank” skulle bli ett begrepp som över 90 år senare fortfarande levde kvar.

Handlingen utspelar sig delvis på en bank som erbjuder 8 % i inlåningsränta och bara tog 4% i utlåningsränta. Med lite snabb matematik ser man att det går att tjäna pengar på banken. Den som lånar 100.000kr och sätter in dessa på deras sparkonto får 4000kr varje år efter att lånets räntekostnad är betald.

Men detta var ju bara en pjäs och inget som kan hända i verkligheten – eller?

Det finns faktiskt några få tillfällen då det uppenbarligen varit lönsamt att låna pengar. Även om lönsamheten inte varit speciellt stor.

Räkna rätt och tjäna på lånet

Först och främst gäller det att skilja på att ”spara” eller ”tjäna”. Allt för ofta förväxlas dessa begrepp. Det finns ett flertal kreditgivare som erbjuder kunderna att låna pengar online. Detta delvis för att minska sina lånekostnader.

Om ett privatlån tecknas får man exempelvis betydligt lägre ränta än på snabblån, kreditkortskrediter m.m. Olika låneformer har sina för och nackdelar och genom att ställa dessa mot varandra kan ofta kostnaden pressas.

Genom att se över sina lån kan man spara pengar – men det är ändå en kostnad som ska betalas. Här presenteras tillfällen då man har tjänat pengar på lånen.

Ränteskillnad

På Ebberöds Bank var inlåningsräntan högre än utlåningsräntan. Därmed skapades en ränteskillnad som kunderna kunde ta del av. Denna möjlighet har faktiskt uppträtt inom den svenska ekonomin. Detta så sent som 2016.

Vad som främst påverkar vilken ränta man får på sitt bolån är belåningsgrad, säkerhet och lånebelopp. En krönikör från Privata Affärer skrev i början av januari om deras bostadsrättsförening som hade fått en ränta på 0,4% hos banken. En mycket låg ränta som få bostadsrättsföreningar får – men uppenbarligen hade de lyckats förhandla bra.

Samtidigt hade samma bostadsrättsförening ett sparkonto hos SBAB. Räntesatsen på detta sparkonto låg då på 0,6%. Skribenten sammanfattar med:

Rent teoretiskt skulle det alltså gå att låna billigt och placera riskfritt och tjäna på mellanskillnaden”

Detta kallas för räntearbitage och är extremt ovanligt. Dessutom skulle förtjänsten inte bli speciellt stor. Skillnaden i detta fall skulle vara 2.000kr per år per lånad miljon.

 Få betalt för att låna

En ännu mer ovanlig situation uppstod under våren 2015. En dansk kvinna vid namn Eva Christiansen fick då betalt av sin bank – för att låna. Något som uppmärksammades av internationell media.

Hon hade ansökt om ett bolån och fått lånet beviljat till en ränta på 0,2988%. Detta var hon extremt nöjd med – men bättre skulle det bli.

Det skulle ta två veckor innan lånet skulle gå igenom och under de två veckorna sänkte Danska Centralbanken räntan ner till -0,75%. Eftersom sänkningen skedde mellan tiden då hon fått en utlovad räntesats och riksbankens ränteförändring slutade det med att hon fick minusränta på sitt lån. I en intervju till DN berättar hon att hon får 7kr tillbaka varje månad.

I Danmark är det däremot vanligt att bankerna även tar en viss avgift för lånet. I detta fall var avgiften 271,33kr per månad. Ser man enbart på räntan gick hon plus – men inte som helhet.

I Sverige finns inte samma system med avgifter på bolån. Däremot är det vanligt med både uppläggningsavgifter och aviavgifter både på bolån och privatlån. Ett exempel kan visas från Resurs Bank som har uppläggningsavgift på 399kr och aviavgift på 19kr per månad. Se upp för dessa kostnader som man kanske inte lägger märke till när lånet tecknas.

ICA och OK/Q8 bjuder på produkter

Ännu ett exempel är när kreditbolag har kampanjer och erbjuder kunderna en produkt ”på köpet”. För några år sedan fick de som tecknade ett privatlån hos ICA en Ipod. Under hösten 2016 har det varit möjligt att få en bensincheck på 500kr hos OK/Q8 om man tecknar lån hos dem.

Eftersom det inte är några aviavgifter eller någon uppläggningsavgift hos OK/Q8 kunde man alltså teckna ett lån på 20.000kr och få bensinchecken utan att betala något extra. Efter en eller två månader betalas hela skulden tillbaka och man har gått plus. Visserligen får man betala en viss ränta på de lånade pengarna men kostnaden under dessa två månader uppgår inte i närheten till 500kr.

Går det att tjäna pengar på att låna pengar? -Ja, ibland i alla fall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

36 − 35 =