Jämför rätt begrepp när lånen jämförs

Lån och alla låneord

Långivare och låneförmedlare pumpar ut reklamen att de erbjuder låg, lägre och lägst ränta. Att de är bästa alternativet på den snåriga lånemarknaden och att de kan låna ut pengar till låg månadskostnad. För personer som inte är insatt i alla begrepp kan det låta som ”guld och gröna skogar” – men det är det inte alltid.

Merpengaronline kommer inte någon lånejämförelse av lån presenteras – gå istället till ekonomiportaler som jämför räntor på privatlån. Däremot presenteras här de snåriga begrepp som långivarna inte alltid presenteras lika tydligt som deras lockande reklam.

Vad betyder alla lånetermer

Ränta – Ränta (även benämnd som nominell ränta) är den procentsats som betalas för att få låna pengar. På bolån är för tillfället räntan på 1,5-2% och på privatlån är den lägsta räntan hos många långivare kring 5%.

Avgifter – Långivare har rätt att ta ut avgifter för att täcka specifika tjänster. Det kan exempelvis vara uppläggningsavgift för att ”starta igång” lånet eller aviavgift för varje faktura som skickas ut. På kontokrediter kan det även tillkomma uttagsavgift varje gång krediten utnyttjas. Det finns lån med ingen ränta alls – men med höga avgifter. Räntefritt behöver alltså inte alls betyda billigt.

Effektiv ränta – För att underlätta för privatpersoner att kunna jämföra lånens egentliga kostnad infördes detta begrepp. Det betyder helt enkelt hur mycket som betalas i både avgifter och räntor över ett år. Ett lån kan exempelvis ha 5% i ränta och sedan aviavgift på 49kr per månad. Det skulle teoretiskt kunna skapa en effektiv ränta på 10 % (Allt beroende på hur stor lånesumma som tecknas).

Kapitalkostnad – Kapitalkostnad är den summa som lånet har totalt kostat när det är helt amorterat. Detta är något som extremt många glömmer bort att titta på. Man ser ett lån med låg ränta och låg månadskostnad men tittar inte på hur mycket som lånet egentligen kostar över hela löptiden. Hur mycket har du betalat i ränta om du tecknar ett lån på 100 000 kr och återbetalar detta över 8 år med den låga räntan på 5,85%? Svaret är 26 234 kr. Betydligt mer än vad många tror.

Månadskostnad – Helt korrekt är detta den summa som betalas i ränta och avgifter varje månad på ett lån. Däremot används det mycket ofta av långivare för att förklara hur stort totalt belopp som ska betalas varje månad, dvs. både med amortering, ränta och avgifter.

Månadsbetalning – Den korrekta benämningen på hur stor summa som ska betalas in på lånet varje månad. Det är inbetalt belopp dvs. både amortering, ränta och avgifter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

17 − = 11