Irriterande hög kostnad för avbetalning


Banker som erbjuder lån till personer med ”svag ekonomi” har fått en hel del kritik i media. Ett exempel är Svenska Dagbladet som med rubriken ”Småbankerna blir rika på utsatta kunder” tydligt tar ställning mot dessa lån. I ingressen skriver de även att företag som Blue Step och Svea Ekonomi ökar sin utlåning mycket starkt men ”räntan kunderna får betala är skyhög”

Det är lätt att hitta kritik mot dessa låneföretag och visst går det att delvis hålla med. Men samtidigt bör man se att det finns betydligt dyrare låneformer – som inte alls får kritik…

Som alltid bör man ställa saker i perspektiv.

Köper du en vara via en E-butik är chansen mycket stor att betalning sker via betaltjänsten Klarna. Vill du inte betala hela summan på en gång, utan använda dig av delbetalning, sker detta enkelt via Klarna Månadsfaktura. När fakturan kommer väljer du själv hur mycket du vill betala per betalningstillfälle. Minsta summan att betala är ofta 50kr.

Vad kostar detta då? På Klarnas hemsida går det att läsa att räntan är 19,90%. Men sen tillkommer ju även en månadsavgift per faktura på 29kr. De skriver att om man väljer att delbetala 10 000 kr på 12 månader så blir effektiva räntan 29,22%. Men räntesatsen blir betydligt högre om det handlar om exempelvis 8 000 kr som återbetalas under samma tid. Bara i aviavgift handlar det ju om ca 360kr.

Det finns ett flertal smålån på svenska lånemarknaden. En del med hög ränta, en del med lägre. Men det är inte alla som kommer upp i räntesatsen som erbjuds vid delbetalning med Klarna. Då ska det tilläggas att lånen ofta kan tecknas trots att låntagaren har betalningsanmärkningar. Detta medan det generellt inte går att få avbetalning om man har anmärkningar. Hårdare krav vid avbetalning- men högre kostnad.

Höga avgifter – av staten

En person som inte kan betala sin skuld till Trafikförsäkringsföreningen (om du kört med oförsäkrad bil) kan välja att ansöka om avbetalningsplan. Kostnaden för att göra detta är 170kr och sedan ska man minst betala 300kr per månad.

Självklart är det bra att staten erbjuder avbetalningsmöjligheter för de som har svårt att betala. Det i sig är positivt. Att man kan gå ner till att betala 300kr per månad är även det bra. Då klarar de flesta att återbetala skulden. Så långt är det bra. Men när det kommer till aviavgiften så är det imponerande dåligt. Det kostar nämligen 60kr i ”bokföringskostnad” varje månad.

Den som betalar 300kr per månad betalar alltså 60kr i avgift och även räntekostnad på hela beloppet. Det blir helt enkelt billigare att teckna ett högräntelån och betala av sin skuld. Genom att staten sätter så höga avgifter gynnar de en marknad som ofta får kritik.

Kan dyra lösningar på avbetalningar bli nästa lånefälla? Möjligen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

63 − 54 =