Hur väljer man rätt bolån?

Söka bolån

Det är få som kan köpa en bostad utan att ta lån och när det kommer till lån finns det alltid lite att tänka på. Här kommer lite tips och vad man ska tänka på när man står inför att köpa en bostad och ta ett bostadslån.

Förberedelser inför ansökan om bolån

Börja med att räkna ut hur mycket du har råd att betala för en bostad. Det finns många olika verktyg online man kan använda såsom hos banker eller andra kreditgivare. Det finns några punkter som är extra viktiga:

  • Du ska kunna finansiera minst 15 % av bostaden kontant.
  • Nästa steg är att ansöka om lånelöfte som är en preliminär låneansökan men inte bindande.
  • Se till att ha jämfört bolån hos olika banker och kreditgivare då räntan kan skilja sig åt.
  • Tänk på att du måste amortera minst 1 % om belåningsgraden är 50-70 % och 2 % om belåningen är högre än så.

När det kommer till räntan kan den sättas på olika sätt, innan man tecknar ett bolån ska man därför sätta sig in i de olika räntorna.

Hur fungerar räntorna?

Generellt finns det två olika sorters ränta, rörlig eller fast ränta. Vilken ränta som är mest fördelaktig är individuellt. När det kommer till rörlig ränta har den historiskt varit lönsam. Med en rörlig ränta har man även fördelen att man kan betala av bostadslånet snabbare om man har möjlighet. Nackdelen är att om räntorna stiger behöver man ha en buffert så man klarar höjningen.

Den fasta räntan tenderar att vara högre och man kan i regel inte lösa lånen i förtid utan att få betala avgifter. Däremot passar fast ränta den som behöver veta exakt vilka månadskostnader man har. Det finns också en nackdel med fast ränta om man skulle vilja byta bank. Då kan man hamna i det läget att man behöver betala ränteskillnad, vilket kan bli mycket dyrt.

Var kan jag hitta det bästa bolånet för mig?

Att använda sig utav en bolåneförmedlare är en bra utgångspunkt. På Bästaboräntan.se kan du läsa mer om bolån, låneförmedlare och de olika tjänsterna som erbjuds samt de bankerna och långivare som finns på den Svenska bolånemarknaden.

Att ansöka bolån via en jämförelsetjänst är generellt en bra idé då de kommer förhandla fram ett bra bolån till dig. Annars finns det banker du kan gå direkt till som har väldigt låg ränta på bolån. En av dessa är Avanza, som erbjuder 1,28 % på bolån med 1 års bindning vilket är – i skrivande stund – de bästa bolånen på marknaden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

+ 10 = 14