Hur mycket går det att spara på lånen?

Sluta aldrig att jämföra

”Jämför och spara pengar på lånen”

Att man ska jämföra olika banker är något som regelbundet tas upp i artiklar inom privatekonomi. Att det är viktigt att jämföra för att man därmed ska hitta bästa alternativet. Men hur viktigt är det egentligen? Blir det inte bara småsummor som kan sparas ändå? Eller är det verkligen viktigt att du jämför långivare innan du tar ett privatlån?

EXEMPEL:

Låna 50 000 kr i tre år

Du behöver låna 50 000 kr och väljer att amortera denna summa på tre år. En bank erbjuder dig en ränta på 6 % vilket skulle innebära en månadsbetalning på lånet på 1536 kr. Detta förutsatt att det är ett annuitetslån – vilket de flesta privatlån är. Med annuitetslån menas att exakt samma belopp betalas på lånet varje månad.

Om du istället hade ansökt om lån hos flera banker kanske du hade hittat en bank som kunnat låna ut samma summa under lika lång tid men till en ränta på 4,5 %. Det skulle innebära en månadsbetalning på 1502 kr.

Det kan självklart tyckas vara en minimal skillnad. Att spara 34 kr per månad. Som under ett år blir 408 kr. Som under tre år blir drygt 1200 kr. Allt för många ser enbart på månadsbetalningen och ser inte att den lilla skillnaden blir en större summa över hela låneperioden.

Låna 100 000 kr i fem år

I detta exempel behöver du istället låna 100 000 kr. Även här erbjuds du 6 % respektive 4,5 %. Fortfarande en relativt liten skillnad i räntenivå för att handla om privatlån.

Med den lägre räntan blir månadsbetalningen 1874 kr och med den högre räntan 1943 kr. Fortfarande en relativt liten skillnad per månad.

På ett år har du sparat 828 kr. På fem år handlar det om 4140 kr. Efter fem år har man alltså sparat lika mycket som en restresa kostar för en person. Dessutom kan det ofta gå att spara ytterligare.

Sluta aldrig att jämföra

Börja med att jämföra flera banker och välj sedan det billigaste lånet. Vilken ränta du får beror på dina ekonomiska förutsättningar. Problemet är att denna räntesats sedan är statisk under hela lånetiden oavsett om dina ekonomiska förutsättningar förbättras eller inte.

Du bör därmed en gång per år, eller när din kreditvärdighet har förbättrats avsevärt, göra en ny jämförelse. Att flytta ett privatlån kostar inget så hittar du billigare alternativ ska lånet självklart flyttas.

Källa: Samtliga siffror bygger på den uträknare som Sevendays har på sin hemsida. Det kan skilja något mellan olika banker men poängen är tydlig – att jämföra är att spara pengar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

44 + = 50