Företagare förlorade 45 miljoner på reklam – Eller?


Ibland genomför svenska företag kampanjer som handlar om att man ska få tillbaka pengarna om en förutsägelse slår igenom. Inför Fotbolls-Em kunde man exempelvis få tillbaka pengar på inköp av viss elektronik om Sverige gick vann. Chansen var extremt liten så hur många extra kunder som butiken drog till sig med den kampanjen är svårt att säga. Men om man ändå har tänkt att köpa en TV så lockar kanske chansen att kunna få tillbaka pengarna.

En liknande kampanj genomförde en möbelhandlare i USA inför finalen i Super Bowl i februari 2014. Alla som handlade för minst 6000 dollar skulle få tillbaka allt som man lagt ut om Seattle Seahawks skulle vinna finalen där Denver Broncos stod som motståndare. Ett högt spel då det var betydligt större chans att Seattle skulle vinna än att Sverige skulle ta EM guld i Fotboll.

Ungefär 1000 kunder nappade på chansen att få sina pengar tillbaka och handlade möbler. Några dagar senare var Seattle Seahawks vinnare av Super Bowl.

Sammanlagt blev möbelhandlaren tvungen att betala tillbaka närmare 45 miljoner kronor.

Så långt kan man tycka att han är den stora förloraren. Men man bör även tänka på vad han fick för pengarna. Detta var en nyhet som Aftonbladet lyfte fram trots att det inte ens hände  i Sverige. Det som hände hade med andra ord mycket stort nyhetsvärde och då självklart ännu större i USA där både Super Bowl är extremt stort och där kampanjen genomfördes.  Frågan är hur mycket stora företag skulle kunna tänka sig betala för att få en sådan medial uppmärksamhet. Dessutom slutar det inte där.

3D human illustrationEnligt ägaren av butiken var förlusten lika mycket som 6 % av omsättningen. Kanske är det ungefär lika mycket som de brukar omsätta i marknadsföring varje år och i så fall var årets investering mer än väl investerad. För det är inte bara media som lyfter fram dem.

Alla som fick möjligheten att få tillbaka pengar skrev på Twitter, Facebook och andra sociala medier om sin framgång. De hade ju utan att behöva riskera något precis vunnit över 6000 dollar. I genomsnitt hade kunderna handlat för 7000 dollar vilket är närmare ca 45.000kr.

Denna virala marknadsföring är svår att mäta men om inte annat har de verkligen befäst sitt namn hos många amerikaner. Skulle de genomföra en liknande kampanj (om än med mindre summa och med mindre chans att vinna) skulle säkerligen fler än 1000 personer besöka butiken.

Aftonbladet valde att ha rubriken ”Superbowl kostade butiken 45 miljoner” men då har de knappast räknat med den merförsäljning och det marknadsvärde denna PR-kampanj hade. Men vem har sagt att rubriksättarna på Aftonbladet alltid har rätt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

+ 28 = 31