Enkla sätt att få billigare hotellnätter

Hotellfrukost

På en semesterresa är det oftast själva transporten och boendet som är de två stora kostnaderna. Genom att planera i tid går det att pressa dessa kostnader en hel del. Är det inrikesresor brukar exempelvis tåg vara betydligt billigare än flyg – i alla fall om man bokar lång tid i förväg. Men självklart finns undantag. Hotellnätterna kan även bli flera hundra kronor billigare bara man tänker till lite.

Första regeln är att aldrig boka ett hotellrum till ordinarie pris. Det finns helt enkelt ingen anledning då det finns ett flertal samlingssidor för rabattkoder som ger rabatt. Ett exempel är en av världens största bokningssidor, Hotels.com, som via dessa rabattkodsidor ofta ger 5%. Det kan låta som en låg rabattsats men kostar hotellnätterna 6000 kr är det ändå en besparing på 300 kr.

Med tanke på att det inte är någon större insats att hämta dessa rabattkoder är det ”enkla pengar”

Andra regeln är att vara med i kundklubbar. Det är alltid gratis och du samlar därmed poäng som i längden kan användas för att boka hotellnätter eller köpa något från restaurangen. Det är inte alltid som kort från kundklubbar kan registreras när ett hotell bokas via jämförelsesajter men man kan ändå samla poäng på allt man köper på hotellet. Dessutom kan man dra det ännu ett steg och skaffa kreditkort som är kopplat till en viss hotellkedja. Flera av dessa ger poäng oavsett om man handlar mat på ICA eller bokar hotell (även hos konkurrerande hotell). Därmed samlas poängen ännu snabbare.

Vila i hotellsängen

Visst kan det vara skönt att slöa i fina och dyra hotellsängen, men är det verkligen värt pengarna?

Tredje regeln är att våga ”pruta på kvalitén”. Måste du ha ett fyrstjärnigt hotell eller räcker det med tre stjärnor, eller två? Förr var det stor skillnad i kvalité mellan dessa nivåer men idag är gränserna inte alls speciellt tydliga. Eller varför inte boka rum på ett vandrarhem?

För att få kallas hotell måste det finns toalett på rummet. Därmed kan alltså rummet på vandrarhemmet (som ibland kallas för hostel) vara av mycket hög kvalité men ändå inte få kallas hotell på grund av kravet på eget badrum.

Fjärde regeln är att leta efter specialerbjudanden. Det finns exempelvis ett hotell i Göteborg som erbjuder besökarna att bo helt gratis. Däremot gäller detta erbjudande bara för ett av hotellets rum och det finns vissa krav. Man har nämligen valt att låta besökaren betala utifrån hur mycket man använder skärmar (TV och Internet). Det mäts och speglas i en lampa som lyser mer ju mer skärmtid som används. När man når en viss nivå lyser lampan fullt vilket betyder att fullt pris även ska betalas.