Egen domän för din blogg


Funderar du på att köpa ett eget domännamn för din blogg eller tänker du skaffa en hemsida? Är det bara för kul eller tänker du tjäna pengar online?

Bloggplattformarna är faktiskt så mycket utvecklade att man kan jämföra dem vid hemsidor, åtminstone när vi pratar om de riktigt stora bloggplattformarna som WordPress och Blogger (Google). Så tycker man att man är i behov av en hemsida så kan det mycket väl räcka till med en blogg!

En sak måste förtydligas när det gäller WordPress, det finns två versioner, den ena är en normal gratisversion av en bloggplattform, ofta kallad för WordPress.com

Den andra versionen kallas WordPress.org (men även endast för WordPress så det kan var lite förvillande). WordPress.org är mycket mera än en simpel blogg, den har utvecklats till någonting mellan en blogg och ett program för hemsidor, dock med den fördelen att det finns enorma mängder av plugins och teman som man kan installera.

WordPress.org kräver dock ett webbhotell och blir därmed inte en gratisprodukt (ok, du kan ha egen server …), det finns så många valmöjligheter med denna version så det kan inte riktigt jämföras med de vanliga enkla bloggarna, plugins, teman och en stor mängd info finns där ute på nätet för de som vill experimentera.

Måste även påpekas att man har viss äganderätt till programmet och alla dess tillägg och ändringar, självklart kan man ta säkerhetskopia på all programmering och detta gör att man kan byta webbhotell om man är missnöjd.

 

Ok, vidare till domännamn, varför ska man ha ett eget domännamn?

Finns några fördelar med att ha ett eget domännamn på sin blogg, det första man tänker på är att det blir en vanligare och lättare adress för människor att komma ihåg, .wordpress.com eller .blogspot.com är inte alls lika lätt för gemene man att lägga på minnet jämfört på .com eller .se

En annan sak är att du låser inte upp dig lika kraftigt, du kan, i framtiden, få för dig att byta bloggplattform men vill så gärna ha kvar din nu inarbetade adress. Med ett domännamn är inga problem alls, det är ju bara att skapa en ny sida och peka ditt domännamn mot denna.

 

Det finns några frågor man måste ställa till sig själv här, vad ska man använda sin blogg till?

Är det bara för kul och några i kompisgänget eller släkten som kommer att läsa så bör en vanlig blogg räcka till men ändå, tänk på att du aldrig kan byta adress … den kommer alltid att vara www.dinbloggadress.blogspot

Vill du sprida bloggen till många människor eller till och med försöka tjäna pengar på din blogg, tja, då finns det egentligen inte så mycket att välja, det är bättre med ett eget domännamn i detta fall!

 

Det för oss in på nästa punkt, om man har en Blogger-blogg så kan man köpa sitt domännamn genom Blogger (dvs Google), kostar bara $10 per år, det låter ju enkelt och bekvämt men … hur upplåst blir man då?

Jag vet inte alls, bara en misstanke jag har. Det finns en nackdel till och det är att Google supporten inte är den enklaste att kontakta, försök att ringa in till dem för att få hjälp med några inställningar 😉

Om du bara ska använda en enkel blogg så skaffa ett domänkonto gratis !!

När jag tog mitt första domännamn så registrerade jag mig på Binero som har blivit utnämnt till Sveriges bästa webbhotell både 2009 och 2010 !! Det kostar ingenting om man bara ska peka namnet vidare (så kallat domänkonto), kostnaden för domännamnet är endast 89kr per år (.com). Och så självklart så finns det support, när jag skulle peka om adressen till en blogg jag hade så blev det lite osäkert, istället för att prova sig fram så var det bara ringa in och allting var fixat på några minuter.

 

WordPress.org

Om man startar en blogg för att tjäna pengar online eller bara för sitt ego vill sprida den så mycket som möjligt, då är det ingenting att välja på – Skaffa WordPress.org, förutom att det ger så mycket större valmöjligheter att bygga sidan (men du måste inte installera alla plugins eller ändra i programmeringen) så tycker sökmotorerna verkligen om WordPress och du kan optimera sidan för SEO.

Hos Binero kostar det endast 69kr per månad, vilket är betydligt billigare än andra stora webhotell, de har One-Click funktion för att installera WordPress till ditt konto på enkelt och smidigt sätt.

2 svar på ”Egen domän för din blogg”

  1. Tack för mycket bra info 🙂 Har funderat en tid på att skaffa en blogg och jag har haft lite frågetecken kring domännamn eller inte. Nu tror jag att det börjar klarna 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

+ 44 = 51