Domännamn – EMD eller inte


Om man nu letar efter nya domäner för någon ny sida som man ska bygga upp så finns det förenklat två olika valmöjligheter när själva domännamnet ska listas ut, den ena är att använda ett ”företagsnamn”, även om du inte alls har ett företag inom det området som du vill jobba med så kan du mycket väl skapa en hemsida med ett företagsliknande namn.

För att ta ett exempel, du vill jobba med kläder via nätet (bara för enkelhetens skull så är det inte butik utan som affiliate till andra butiker). Då kan du döpa sidan till … kanske ”tobbler”, och förhoppningsvis är just tobbler.se ledigt (jag har ingen aning), se bara till att det inte finns något annat företag eller föring med samma eller nästan samma namn, då är det bäst att hitta på något annat. Sen är det bara att sätta igång att bygga sidor till din nya site, ”tobbler.se/jeans” och ”tobbler.se/sommarklänningar” och så vidare, tänk på exempelvis nelly.com, det är bra jämförelse, ordet ”nelly” associerar inte alls till kläder.

Ovanstående fungerar jättebra, den enda som kan vara en nackdel med detta tillvägagångssätt är att domännamnet inte ger något extra kraft i rankingen hos sökmotorerna, ok, om undersidan heter ”tobbler.se/jeans” för just jeans så funkar det lite bättre, men om du ska bygga in liten site med 5-10 undersidor eller kanske något fler så kan det vara bättre att sikta in sig på den andra metoden.

Google EMDEMD

EMD betyder Exact Match Domain, det vill säga att domännamnet exakt matchar sökordet.

För att fortsätta exemplen som ovan så kanske det skulle passa med domänen ”jeans.se” (helt säkert upptaget, bara exempel), då kommer du få bra med skjuts i rankingen (SERPen) på just sökordet ”jeans” vilket självklart gör livet mycket enklare.

Det finns dock några nackdelar, det uppenbara är ju att det blir lite konstigt missvisande namn på hemsidan när du vill skriva om annat än jeans, men det är en sak till, Google har gjort ändringar under 2012.

Det har under många år varit en stor fördel att ha EMD siter, de rankar automatiskt betydligt bättre på just det sökordet som domännamnet har, inte så underligt kanske, men hösten 2012, 28 september för att vara exakt, så släppte Google nya algoritmer som slog mot just EMD siter, just den uppdateringen gällde dock endast amerikanska hemsidor.

Ibland kan det vara konstigt … en del säger ”använd inte EMD domäner”, av någon anledning blir det panik hos många så fort någon ändring gör i Googles algoritmer (de gör uppdateringar i princip dagligen men de flesta syns och/eller meddelas inte), visst fungerar EMD domäner fortfarande men det ger inte lika mycket som tidigare.

Sen är det frågan när och om EMD uppdatering ska släppas i Sverige eller Europa och i så fall i vilken utsträckning, den slog hårt och ojämnt i USA och exakt samma uppdatering har inte släppts i Europa. Den kan dock vara blivit lanserad i mindre format, det är ingen som riktigt vet med säkerhet, i vilket fall som helst så måste man ha denna algoritm i åtanke.

Skulle en EMD site ranka i toppen direkt med väldigt få eller inga inlänkar så är det bara tacka och ta emot men för den skull absolut inte sätta sig nöjd utan fortsätt att bygga fler länkar till den.

2 svar på ”Domännamn – EMD eller inte”

 1. Hejsan,

  Jag har en del EMD domäner som faktiskt är i stort sett utan länkar.
  För många år sdan låg dom i topp för att sedan ramla ner till 15-20,
  Men har faktiskt konstigt nog upplevt ett uppsvng i slutet av förra året
  håller t.o.m stången mot hårt optimerade domäner mellan 3-10.

  1. Hej
   Som du beskriver det så känns det som att dina konkurrenter åkt på en liten smäll av Google Pingvinen (för er som inte har koll så inriktar sig den på länkar), och du klarat dig med de få (hyffsade?) länkar du har, dags att skaffa fler bra relevanta länkar och ta några fler placeringar 😉

   Många har dock blivit lite förskrämda pga Pingvin, Panda och EMD uppdateringarna och vågar inte länka med huvudsökordet (dvs EMD sökordet) överhuvudtaget, det är en för kraftig reaktion men inte ovanlig … det funkar utan problem med 1/3 av länkarna med samma sökord som EMD, flera av de riktigt kunniga inom området har gjort seriösa tester och sägar att 50% funkar jättebra, det senare kan dock kan vara lite osäkerhet med tanke på framtida ändringar i algoritmerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

8 + 2 =