Bygga klasskassa – Vad kan man sälja?

Sälja för klassen

Loppis, lotter eller gå och sälja polkagrisar till grannarna? Vägarna till en fet klasskassa är många och frågan är vad som är bäst att sälja?

Strumpor, Sockor, Sportkläder

Fördelen med att sälja sportkläder är att det främst sker från kända och etablerade märken. De som köper känner igen varumärket och kan alltså lita på att det är hög kvalité. Även om strumpor inte klassas som konsumtionsvaror så är de nästan det i alla fall.

Nackdelen då? Helt klart provisionen. Det handlar om 25 – 30% vilket kan låta som hög marginal men det blir inte speciellt mycket om någon köper ett eller två par strumpor.

Plastpåsar, tandborstar …

Plastpåsar, plastfolie och tandborstar behövs regelbundet i alla hem. Men är det något man vill köpa vid dörren? Det är inte lika självklart. Frågan är om någon vill köpa en tandborste av en försäljare. Tanken är god eftersom det är konsumtionsvaror men allt är inte perfekt att sälja vid dörren.

Bröd från lokala bageriet

En del bagerier har samarbeten med skolklasser och idrottsföreningar vilket gör att lokalt bröd kan säljas direkt vid dörren. Fördelen är att många uppskattar att stödja det lokala näringslivet. Dessutom är det lätt att köpa bröd och frysa ner för att äta framöver. Ännu en fördel är om påsarna säljs direkt efter brödet bakats och därmed luktar härligt gott.

Nackdelen är att påsarna blir stora och otympliga att hantera. För barnen är det inte lätt att få med sig mer ett par påsar per gång. Dessutom har bröd ett förhållandevis kort Bäst-Före-Datum. Det krävs att man får lämna tillbaka det osålda brödet till bageriet för att det ska vara ekonomiskt hållbart.

Godis

Kanske det allra enklaste att sälja. Det har lång hållbarhet och marginalerna brukar vara mycket höga. Välj mellan att sälja stora förpackningar eller även mindre volymer. Vem blir inte glad över att få köpa en polkagris vid dörren en mörk och dyster torsdagskväll?

Nackdelen sitter att barnen själva gärna vill äta godiset, vilket inte är tanken.

Sälja för klassen

Tips

  • Konsumtionsvaror

Sälj något som alltid går åt i hemmen. Det kan vara kaffe, godis, pålägg eller toapapper. Många tycker om att köpa saker för att stödja lokala skolor och klasser men är det saker de inte alls behöver kommer de inte heller att köpa. Men vem behöver inte kaffe eller godis?

  • Dela upp områden

En gång kan det vara trevligt med snälla elever som frågar om man vill köpa polkagrisar. Men inte fem gånger samma dag. Dela upp vilka områden ni går på om ni ska knacka dörr. Kom ihåg att inte lägga för stor vikt vid den försäljningsvägen heller utan sälj även till släktingar, på föräldrarnas jobb osv.

  • Sälj saker som barnen förstår – Viktigt!

Alla barn vet vad en polkagris är. Därmed kan de även sälja dem. Men alla vet inte vad nylonförstärkta ullsockor har för fördelar. Gör det enkelt och sälj ”enkla saker”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 + 4 =