Att välja rätt låneaktör


Oavsett låneform finns det stora summor att spara på att välja rätt låneaktör (kreditgivare). Räntorna på bolånen skiljer sig visserligen inte speciellt mycket mellan de olika storbankerna men på grund av att bolånen är så pass stora blir skillnaden på kostnaderna för räntan ändå relativt stor.

Men generellt gäller att ju mindre lån man tar desto större skillnad i procent är det mellan de olika låneaktörerna. Så oavsett storlek är det alltså viktigt att jämföra noggrant för att på så vis spara pengar.

Däremot ska man vara noga med att jämföra de olika låneaktörerna på rätt sätt. Att bara stirra sig blind på räntan är inte rätt väg att gå då vissa företag erbjuder ”räntefria” lån men då tar ut en betydligt högre uppläggningsavgift och aviavgift. Det viktiga är att se på hela kostnaden för lånet.

Att jämföra

Att jämföra lånevillkor och räntor går att göra på flera olika sätt. När det kommer till privatlån är en av de enklaste vägarna att gå att anlita någon låneförmedlare. Detta är företag som tar fram låneförslag från ett flertal banker och där konsument sedan kan avgöra om något av dessa förslag är intressanta. Detta är en tjänst som är helt gratis och utförs bland annat av Lendo, Compricer och Myloan.

När det kommer till mindre krediter finns det betydligt färre företag som erbjuder en liknande tjänst. Detta gällande att företaget tar kontakt och förmedlar själva lånet. Däremot finns det flera webbplatser som jämför och presenterar lån på mindre krediter vilket gör det enkelt för konsumenten att hitta den låneform och den låneaktör som passar bäst. Ett exempel på en sådan sida är http://www.kreditgivarna.se/

Låna räntefritt?

Hitta din låneaktörDå konkurrensen är stenhård på lånemarknaden är det flera låneaktörer som erbjuder lån som är helt gratis. Idag går det exempelvis att låna upp till 10.000kr helt räntefritt i 60 dagar hos Leasy Minilån.

Andra aktörer som erbjuder dessa gratis lån är Vivus som erbjuder lån upp till 2000kr gratis i 30 dagar, Ferratum som erbjuder lån upp till 4000kr räntefritt i 60 dagar samt Kredit365 som har räntefritt i 30 dagar.

Däremot är det olika gällande vad som gäller kring dessa erbjudanden. Ibland är det enbart för nya kunder medan det hos andra låneaktörer är ett erbjudande som gäller ”tills vidare”.

Vad är haken?

Orsaken att de kan låna ut gratis är att de är medvetna om att många nöjda kunder kommer tillbaka, och självklart som togs upp i förra stycket har den tuffa konkurrensen haft en inverkan. Branschen för mindre lån har ju inte direkt det bästa ryktet, milt uttryckt. Dock så har faktiskt branschen blivit bättre de sista åren, de aktörer som satsar på att finnas en längre tid på marknaden har ”städat upp” lite grann, samtidigt som de mer oseriösa försvunnit från marknaden, dock inte alla så se upp!

Haken då? Den är ju ganska uppenbar, det är tyvärr allt för många som tror att de kommer att hinna betala tillbaka i tid men som sedan inte gör detta. När den räntefria tiden har löpt ut får lånet en mycket hög ränta. En ränta som gäller för alla lån på små belopp, och det är här som kreditgivare tjänar sina pengar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

+ 1 = 4