Allt för många nöjer sig med listräntan


Det är otroligt enkelt att se vilken ränta en bank erbjuder. På deras hemsida skriver de ut det stort och tydligt för att visa kunderna hur låg den är. Detta för att locka dem att ta lån just på detta företag. Men är det verkligen den ränta som anges som kunderna får? Räcker det med att jämföra en mängd olika långivares ränta (som de anger på hemsidan) för att få bäst ränta? Inte alls.

Den räntesats som anges är en så kallad Listränta. Den ränta som ”Listas” mot kunden. Men det går alltid att få rabatt på den. Detta framförallt genom följande sätt:

  • Ha månadssparande på banken
  • Ha lönekonto, kort eller vad som krävs för att bli helkund
  • Placera ett större belopp hos banken
  • Belåna bostaden mycket lågt

3D human lutar sig mot ett procent teckenSkandia är en av de få banker som låter kunden tydligt räkna ut vilken ränterabatt som ges. Detta genom att man själv fyller i sitt engagemang hos banken, lånebelopp och bostadens värde.

Deras listränta i februari 2015 var 2,17% men genom att uppfylla alla kriterier för lägre ränta kunde en ränta fås till ca 1,5%.

Detta är inte enbart gällande Skandia utan hos de allra flesta banker när ett bolån eller privatlån ska tecknas. När det gäller bolån är rabatten någon tiondels procent men med tanke på att lånen är stora gör det stor skillnad i längden.

När det sedan kommer till privatlån är det en bakvänd situation. Vid bolån nämner bankerna den ”högsta” räntan varpå man kan pruta ner. Vid privatlån nämner bankerna att man kan få en ränta FRÅN en viss procent.

Här gäller det att ha så stabil ekonomi som möjligt, och i vissa fall ett stort engagemang hos banken, för att räntesatsen inte ska bli så hög.

Den listränta som anges vid bolån och den ”från-ränta” som anges vid privatlån är alltså bara riktmärken. Som alltid handlar det om att förhandla, jämföra och ha kunskap. Den som har kunskap om listräntan och hur den fungerar kommer därmed pressa räntenivån oftare. Läs mer om Listränta och andra finansiella lånebegrepp på Sverigekontanter.se (Under Ordbok)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

− 2 = 4