Affiliate – Tjäna pengar på din blogg eller hemsida


Vad är Affiliateprogram och Affiliatenätverk och vad tjänar man pengar på?

Det finns många, ja till och med de flesta som har en blogg, som inte använder sig av de möjligheter som finns att tjäna pengar på sin blogg.

Ok, nu kanske man inte vill ha reklam på sin blogg och det är ju helt ok och ska respekteras, det är tur att vi är olika, personligen tycker jag ofta att det förbättrar layouten betydligt (kvällspressen är dock ett undantag från den regeln … ).

Men varför inte ta vara på möjligheten och dra in en krona eller två. Kostar ingenting i pengar räknat, lite tid får man dock lägga ned, med betoning på lite.

 

För ordnings skull tar vi en förklaring om Affiliate:

Vi säger att det finns ett företag som heter Företaget Affiliatenätverk AB, de tar kontakt och skriver avtal med olika företag som vill göra reklam på nätet. Nästa steg är att erbjuda människor som är villiga att upplåta plats på sin hemsida eller blogg för denna reklam (textlänkar eller banners), just det, det är där Du och jag kommer in, och vi får betalt för detta!

Orden Affiliate, Affiliateprogram och Affiliatenärverk är ganska sammanblandade när man pratar om denna företeelse men bara för kul kan vi väl försöka reda ut begreppen.

Affiliate är … den som, du eller jag, gör reklam via en hemsida eller blogg (kan även kallas för publisher).

Affiliateprogram är … det ”avtal” som du har med företaget som vill göra reklam.

Affiliatenätverk är … ”reklambyrån” som ordnar kontakten mellan företaget som vill göra reklam och de som upplåter reklamplats.

Vad är det man då får betalt för? Det finns, i princip, fyra olika sätt att få betalt:
– Klick: innebär att man får betalt för varje, unikt, klick på annonsen.

– Lead: innebär att man får betalt för varje person som registrerat sig hos annonsören, exempelvis som ny medlem eller prenumerant på nyhetsbrev.

– Sale: precis som det låter, en försäljning har skett med hjälp av dina länkar och du får betalt, det kan vara belopp och/eller procent på försäljningen.

– Imp (Impressions/Visningar) En del program kan även ge betalt för så kallade ”Imp”, då för man betalt för varje 1,000 visningar av annonsen.

Observera att det oftast är någon av dessa punkter man får betalt för, ibland flera, sådana detaljer kan man läsa om när man är inloggad.

 

Vilka Affiliatenätverk kan man då använda sig av?

Ja, det beror självklart vad din sida innehåller, och på vilket språk den är. Om det är på svenska så finns det flera seriösa aktörer, störst utbud har TradeDoubler, även Double har ett brett utbud.

Tips: Det kan vara idé att jämföra olika företags villkor för annonserna hos olika Affiliate program, det kan skilja några ören eller kronor, jag har även noterat olika betalning inom samma program.

Tips: Om du har en blogg och vill ha bara lite reklam och inte lägga ned så mycket energi på detta, anmäl dig på flera nätverk och välj ut på program som passar din sida. Sen är det inte sagt att du måste använda alla nätverk du är registrerade på, välj de som har rätt produkter för Dig, men det ser du först efter du anmält dig men det är inga problem eftersom …

Det är Gratis att registrera sig, vissa Affiliatenätverk erbjuder även dig pengar om du ansluter dig !!

Sen har vi ju självklart Google AdSense som visar roterande annonser på din sida – Obs, du får maximalt ha tre olika AdSense annonser på din sida !!

Det finns fler Affiliatenätverk som man kan tjäna bra med pengar på, bästa exemplet är nog Clickbank, men den är lite annorlunda och jag ta upp det senare i ett helt eget inlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

8 + = 14