Adwords och Adsense


Adwords och Adsense är två begrepp som man stöter på rätt så ofta. Det är två olika produkter som båda är skapade av Google och med hjälp av denna artikel tänkte jag förklara lite mer om just dessa två produkter.

Adwords
Google Adwords består av två olika nätverk – söknätverket och displaynätverket. Söknätverket är de textannonser som man ser ovanför och vid sidan av det organiska sökresultatet på Google.se. De kallas även för sponsrade länkar. Det är alltså denna annonsering man vanligtvis menar när man pratar om att annonsera på Google. Som annonsör så kan användandet av söknätverket vara en väldigt kostnadseffektiv marknadsföring i och med att din annons endast visas då någon söker efter något som du kan tillhandahålla eller hjälpa till med. I och med att du endast betalar när någon klickar in på din annons så bör det vara en väldigt effektiv marknadsföring som ger dig mer tillbaka än vad du satsat om du utför det på rätt sätt.

Displaynätverket som är det andra nätverket används idag främst för varumärkesbyggande marknadsföring. Displaynätverket består av miljontals olika webbplatser som upplåter annonsutrymme på sina sajter åt Google. Annonserna kan vara text, bild, video eller rich-media. Det är även i displaynätverket som man som annonsör kan sätta upp remarketing-kampanjer. Det handlar alltså om kampanjer där du som annonsör kan välja att visa annonser för de som tidigare besökt din webbplats. Denna form av marknadsföring kan vara väldigt effektiv när man vill fånga in de kunder som besökt dig men som aldrig slutförde ett köp.

Adsense
Om du äger en webbplats och vill upplåta annonsutrymme åt Google så att annonsörer via displaynätverket kan placera annonser på din sida då är det Googles produkt Adsense du skall använda dig utav. Google kommer då alltså dela med sig av en del av intäkterna man får in till dig. Så har du en välbesökt hemsida eller blogg så kan det vara ett bra sätt att få in lite extraintäkter på. Annonserna brukar inte heller upplevas som speciellt störande för besökarna då Google med sin teknik oftast lyckas placera in annonser som är relevanta till det innehåll som finns på din webbplats. Det finns även en mängd olika inställningar som du kan göra. Om du t.ex. har en konkurrent som annonserar via displaynätverket så kanske du inte vill visa hans annonser på din sida. Då kan du bara göra en inställning i Adsenseverktyget så att hans annonser inte visas på din sida.

adwords-och-adsenseSå sammanfattningsvis kan man alltså säga att Adwords är till för de som vill annonsera och Adsense är det program man går med i när man har en webbplats där man vill visa annonser och tjäna lite extra på det.

Stort tack till Robin för gästinlägget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

6 + 4 =